Na vsebino

Vaja Slovenske vojske septembra tudi v Beli krajini

Foto: Slovenska vojska
Foto: Slovenska vojska

Slovenska vojska bo med 12. septembrom in 21. oktobrom izvedla jesenski del niza vaj Preskok 2022. Potekale bodo na širšem območju Slovenije, pa tudi na vadiščih v tujini. Sodelovalo bo do 2000 pripadnikov Slovenske vojske in 318 pripadnikov zavezniških vojsk.

Del vojaškega usposabljanja bo potekal tudi na območju občin Črnomelj in Metlika. Tako bodo občani med 12. in 30. septembrom na terenu lahko srečevali bojna, terenska in tovorna vozila, ki ne bodo ovirala prometa ter manjše skupine vojakov, občasno so možni preleti vojaških helikopterjev in letal. Med urjenjem bodo uporabljena manevrska in imitacijska sredstva.

Niz vaj Preskok 2022 je sestavljen iz 18 različnih vaj, ki bodo povezane z enotnim scenarijem in vadbenim okoljem, ki ga pripravlja Poveljstvo sil. Cilj vaj je "preveriti vojaško strategijo na realnih vadbenih situacijah ter demonstrirati odločnost in sposobnost SV za pripravljenost in delovanje v vseh z vojaško doktrino opredeljenih načinih delovanja". Pri tem bo poudarek na defenzivnem, ofenzivnem, specialnem in informacijskem delovanju.

Moto letošnjega niza vaj Preskok 2022 je Odvračanje – odpornost – odzivnost!, ki izpostavlja bojni značaj, profesionalnost in osnovno poslanstvo Slovenske vojske, obrambo domovine.

"Kredibilno in uspešno odvračanje je nujno za suverenost in prostorsko celovitost ter interese Republike Slovenije. Samo odzivni lahko krepimo sposobnosti za krizno odzivanje doma in v tujini, delovanje v operacijah visoke odzivnosti ter povezljivost z zavezništvom," so še sporočili iz Slovenske vojske.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj