Na vsebino

V Metliki zaenkrat brez ambulante za neopredeljene

Ker je v državi vsak dan več ljudi brez osebnega zdravnika, vlada požar gasi z začasno rešitvijo v obliki ambulant za neopredeljene bolnike oz. bolnike brez izbranega družinskega zdravnika. Po državi naj bi jih po prvotnem načrtu ministrstva za zdravje zraslo 94, od tega tudi dve v okviru obeh belokranjskih zdravstvenih domov. A v Zdravstvenem domu (ZD) Metlika so se odločili, da ambulante za neopredeljene zaenkrat sploh ne bodo organizirali, čeprav so na seznamu ministrstva. Pravilnik sicer to možnost dopušča, v Metliki pa so se tako odločili po preverbi stanja.

»V ZD Metlika bo ambulanta za neopredeljene vzpostavljena, ko bodo zanjo izpolnjeni pogoji. Trenutno pogoji niso izpolnjeni in tudi ni zaznana potreba,« nam je povedala direktorica doma Duška Vukšinič, ki dodaja, da so vse potrebe metliških občanov pokrite v okviru delujočih ambulant.

Ministrstvo za zdravje je za metliško nadomestno ambulanto sicer določilo obseg 0,1 tima programa splošne oziroma družinske medicine, kar bi pomenilo ordinacijski čas najmanj dvakrat na teden, skupaj štiri ure v tednu. To bi pomenilo štiri ure dodatnega delovnega časa na teden za zdravnika, ki bi to ambulanto prevzel.

V drugi največji belokranjski občini je sicer po podatkih zavoda za zdravstveno zavarovanje brez izbranega zdravnika trenutno 327 oseb, kar predstavlja 3,74 odstotka zavarovancev. V Črnomlju je denimo ta delež več kot trikrat večji.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj