Na vsebino

V knjižici z naborom 30 vrhov tudi Mirna gora

Foto: FB Dom na Mirni gori
Foto: FB Dom na Mirni gori

Vlada je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in gorniškim klubom Skala ob 30. obletnici samostojnosti pripravila knjižico z naborom 30 vrhov. Med njimi je tudi 1047 metrov visoka Mirna gora. »Belokranjci jo imajo za svojo, saj je njihov najvišji vrh, s katerim se na jugovzhodu končujejo obsežni gozdovi Kočevskega Roga. Pot je speljala po makadamskih cestah, gozdnih poteh in prek pašnikov. Sprehodimo se tudi skozi nekdanjo kočevarsko vas Škrilj ter ob kočevskih poteh prek odtisov v zemlji začutimo tudi živalske prebivalce okolja. Mirna gora je odličen družinski cilj,« so zapisali v knjižici

Izbor vrhov je v knjižici sestavljen tako, da ponuja vsakomur nekaj in zajema vrhove po vsej Sloveniji. Poti niso zahtevne, le več ali manj vzdržljivosti potrebujemo za posamezen vrh, so pojasnili in dodali, da so kot dodatno izbiro dodali tudi Triglav, simbol slovenstva, na katerega pa je vzpon bolj zahteven.

"V preteklosti so bile tudi slovenske gore in hribi tisti poligon, kjer smo si Slovenci z vztrajnostjo izbojevali svojo neodvisnost in samostojnost," so zapisali na uradu vlade za komuniciranje.

Na vladnem uradu vse ljubitelje gora vabijo, da obiščejo izbrane vrhove in v knjižici zberejo žige. Za osvojenih 10, 20 ali vseh 30 vrhov bodo prejeli praktično nagrado.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj