Na vsebino

V Črnomlju vzpostavljajo ambulanto za neopredeljene, v Metliki se še odločajo

Z novim letom je v veljavo stopil ukrep interventnega zakona v zdravstvu - ambulante za neopredeljene bolnike oziroma bolnike brez izbranega družinskega zdravnika. Kot smo že poročali je ministrstvo za zdravje po eno tovrstno ambulanto predvidelo tudi v obeh belokranjskih zdravstvenih domovih.

V Zdravstvenem domu Črnomelj so po besedah direktorja Andreja Matkoviča že vzpostavili »neke vrste ambulanto« za neopredeljene bolnike brez izbranega družinskega zdravnika, delovati pa bo začela še v januarju. Ambulanta za neopredeljene bo v ZD Črnomelj delovala v obsegu enega tima, kar pomeni, da bo njen ordinacijski čas osem ur na dan.

»Kadri v tej ambulanti delajo na prostovoljni bazi. Težava je v tem, da bomo to ambulanto pokrivali z obstoječim kadrom. Ta bo preobremenjen in to ni dolgoročna rešitev tega problema,« opozarja Matkovič. V Črnomlju in Semiču sicer beležijo okrog 2500 oseb brez izbranega zdravnika. Gre za skoraj 13-odstotni delež, kar je veliko v primerjavi z ostalimi kraji po Sloveniji.

V Zdravstvenem domu Metlika se po besedah direktorice Duške Vukšinič o organizaciji ambulante za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika, še dogovarjajo. Ministrstvo za zdravje je za metliško nadomestno ambulanto določilo obseg 0,1 tima programa splošne oziroma družinske medicine, kar pomeni ordinacijski čas najmanj dvakrat na teden, skupaj štiri ure v tednu. »To bi pomenilo štiri ure dodatnega delovnega časa na teden za zdravnika, ki bi to ambulanto prevzel,« pravi Vukšiničeva, sicer vesela, da po izrednih razmerah, ki so v ZD Metlika konec decembra nastale zaradi bolniških odsotnosti zdravnikov, ponovno delujejo vse ambulante.

Urno postavko za delo v ambulanti za neopredeljene bolnike je v navodilih določilo ministrstvo za zdravje. Bruto bruto urna postavka bi tako zdravniku prinesla 121 evrov (80 evrov neto), srednji medicinski sestri pa 54 evrov (35 evrov neto). Delavci, ki delajo v ambulantah za neopredeljene, so tudi oproščeni določenega davka.

Ukrep ambulant za neopredeljene bolnike predvideva konec oktobra sprejet zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 na področju zdravstva. Velja od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2024 z možnostjo podaljšanja.

Ministrstvo za zdravje do 31. marca 2023 predvideva skupaj 94 ambulant za neopredeljene bolnike po državi. Posamezne ambulante imajo sicer različne največje obsege programa družinske medicine.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj