Na vsebino

V Črnomlju najboljši slovenski izvajalci kamišibaja

Na črnomaljskem Petrovem trgu se bo drevi začel tridnevni 10. slovenski festival kamišibaj gledališča. Predstavili se bodo najboljši izvajalci kamišibaja iz vse države. Z besedo in sliko bodo predstavili 39 novih zgodb, tričlanska strokovna komisija pa bo izbrala najboljšo predstavo, ki bo prejela nagrado zlati kamišibaj 2022.

Festival bo do vključno nedelje potekal na Petrovem trgu in v desakralizirani cerkvi sv. Duha. Na njem bodo predstavili kamišibaj zgodbe, ki jih je za letošnji festival izbrala državna selektorica za kamišibaj gledališče Silva Karim, so sporočili prireditelji.

Festival bodo drevi ob 18. uri odprli s poulično razstavo 10 let kamišibaja na Slovenskem, odprtje bodo pospremile predstave otrok, udeležencev delavnice Moj prvi kamišibaj, ki je februarja in marca potekala v Knjižnici Črnomelj.

V soboto bodo nadaljevali s slavnostnimi nagovori in odprtjem festivalskega tekmovalnega dela. Zvečer bo sledil drugi tekmovalni del programa za otroke. Odprli bodo razstavo pionirja kamišibaja na Slovenskem Igorja Cvetka in zvečer pripravili še tekmovalni program za odrasle.

Vse predstave si bo ogledala tričlanska strokovna komisija s področja gledališča, govorjene besede in likovne umetnosti. Festival kamišibaja bodo v nedeljo končali z okroglo mizo Poti slovenskega kamišibaja v desetih letih, ki jo bo vodila dramaturginja in izredna profesorica koprske Pedagoške fakultete Jelena Sitar.

Na okroglo mizo so povabili izvajalce kamišibaja in njegove gledalce, prireditelje festivala, učitelje, vzgojitelje, knjižničarje in predstavnike Občine Črnomelj.

Nacionalni festivali kamišibaja so prvih pet let potekali v Piranu, nato dve leti v Štanjelu in zadnji dve leti v Velenju. Prireditev, ki prinaša intimno kulturno doživetje za različne generacije, se vsaki dve leti seli in bo tudi v Črnomlju ostala dve leti.

Društvo Kamišibaj Slovenije je pripravo jubilejnega 10. festivala zaupalo Knjižnici Črnomelj. Gledališče kamišibaj sicer izvira z Japonske. Gre za pripovedovanje ob slikah oziroma ilustracijah, ki jih pripovedovalec vstavlja v pomanjšani odrski okvir.

Kamišibaj sta v Belo krajino leta 2014 pripeljala zakonca Breda in Darko Kočevar. Leto kasneje so v Bistrici pri Črnomlju ustanovili Društvo kamišibaj Slovenije. Zadnjih osem let Knjižnica Črnomelj vsako leto v sodelovanju s KUD Zlata skledica in mestnim skladom za kulturne dejavnosti pripravi tudi festival kamišibaj gledališča v Beli krajini.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj