Na vsebino

Upajo na boljši obisk kulturnih prireditev

Irena Plut, direktorica Kulturnega centra Semič.
Irena Plut, direktorica Kulturnega centra Semič.

Epidemija covida-19 je v zadnjih dveh letih močno prizadela zlasti področje kulture. Na vratih gledališč, kinodvoran in ostalih kulturnih ustanov so viseli napisi "Zaprto", kulturno življenje se je zasilno preselilo na splet, kar je spremenilo navade uporabnikov kulturnih vsebin.

Da je epidemija pustila posledice v navadah ljudi, ugotavljajo tudi v Kulturnem centru (KC) Semič, kjer je bil obisk prireditev v lanskem letu še vedno precej pod nivojem iz predkoronskega obdobja. V letu 2022 so »v živo« izvedli 202 različni aktivnosti, od srečanj, razstav, koncertov, proslav, prireditev, delavnic in predstav, na katerih so našteli 17.000 obiskovalcev.

»Želeli bi si večjega števila obiskovalcev, a korona je opravila svoje in posledice bomo čutili še dolgo časa,« pravi direktorica KC Semič Irena Plut, ki pravega odgovora na vprašanje, kako ljudi znova privabiti nazaj na prireditve, ne pozna. Letos so bili zaradi preslabega obiska že primorani odpovedati dve prireditvi. Poleg posledic, ki jih je pustila epidemija, Plutova manjši obisk pripisuje tudi dejstvu, da se po celotni Beli krajini odvija razmeroma veliko število različnih dogodkov, poleg tega imamo radi tudi udobje domačega kavča. Svoje je zagotovo prispeval tudi dvig cen izvajalcev kulturnih vsebin.

Svetla izjema je Muzejska hiša Semič, ki jo je v lanskem letu obiskalo več kot 2.800 ljudi. V primerjavi z letom 2021 to pomeni več kot 100-odstotno povečanje obiska. Poleg sprostitve epidemioloških ukrepov je k temu po besedah Plutove zagotovo prispevala tudi promocijska dejavnost Muzejske hiše Semič, ki so jo v zadnjih dveh letih aktivno izvajali skozi različne komunikacijske kanale.

V KC Semič so sicer v lanskem letu izvedli tudi šest gledaliških predstav za odrasle, ki pa so bile v primerjavi s preteklimi leti precej slabše obiskane. Bolj so bili zadovoljni z obiskom filmskih predstav, kjer si je 11 predvajanih filmov skupno ogledalo 1.300 gledalcev, kar je bilo nad pričakovanji.

Po besedah Plutove na dogodkih pogrešajo predvsem večje število mladih obiskovalcev. »Skozi vse leto smo sodelovali z odborom za mlade v občini Semič in sledili strategiji za mlade. Žal pa ugotavljamo, da mladih Semičanov z vsemi ponujenimi vsebinami ne pritegnemo v večjem številu. Izjema je le letni kino, ki smo ga izvedli tretje leto in ga bomo skušali obdržati tudi v prihodnje,« je še povedala direktorica Kulturnega centra Semič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj