Na vsebino

Poslovil se je Vasko Polič

Umrl je nekdanji vrhovni sodnik Vasilij Vasko Polič, so potrdili na vrhovnem sodišču. Rodil se je 28. avgusta 1940 in bil najstarejši od treh bratov Polič. Med drugim je bil pravnik, pisatelj, igralec in glasbenik, ukvarjal se je tudi s športom.

Vasko Polič je leta 1962 diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani in za diplomo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Leta 1986 je postal vrhovni sodnik, pozneje še vrhovni sodnik - svetnik. Je avtor številnih prispevkov s področja sodne prakse v upravnih sporih. Upokojil se je leta 2010.

Ukvarjal se je tudi s pisanjem, igro, glasbo in športom. Napisal je 23 leposlovnih del, med njimi tudi deli Saga o Poličih in Spolno življenje lipicancev. V svojih delih je med drugim združeval erotiko, pravo, politiko, zgodovino in vesolje.

Igral je v več dramskih predstavah in v vlogi "starega" tudi v celovečercu Andreja Košaka Zvenenje v glavi. Bil je tudi večkratni slovenski in jugoslovanski mladinski prvak v teku čez ovire.

Kot ljubiteljski glasbenik je sodeloval s tamburaškima skupinama Dupljak in Prifarski muzikanti.

V zadnjih letih sta umrla tudi njegova mlajša brata, septembra lani igralec Radko - Rac, decembra 2021 pa znanstvenik Svetozar - Cvero. Družina je veliko časa preživela v Beli krajini, kjer so odraščali vsi trije bratje.

Avtor: STA, M.N., foto: Youtube

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

    
110
25
32
46
55
68
79
811
95
11
18
23
24
25
26
28
30
31
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj