Na vsebino

Takšne so plače nezadovoljnih direktorjev v zdravstvu v naši regiji

Direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic so na vlado nedavno naslovili pismo z opozorilom, da bodo plače nekaterih zdravnikov po 1. aprilu presegle njihove plače. V pismu so zapisali, da razmišljajo o odstopu, če nesorazmerja ne bodo odpravljena.

Več kot sto direktorjev oziroma strokovnih direktorjev 77 bolnišnic, zdravstvenih domov in javnih inštitutov s področja zdravstva je spomnilo, da se bodo s spremembo kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike v Sloveniji po 1. aprilu najbolj izkušeni zdravniki uvrstili v 62. plačni razred, v nadaljevanju pa do 66. plačnega razreda. Osnovna plača zdravnika tako močno presega plače vodilnih v javnih zdravstvenih zavodih, ki poleg tega niso upravičeni do plačila za opravljeno nadurno delo in ne do dodatkov, do katerih so upravičeni preostali zaposleni, so opozorili podpisniki pisma predsedniku vlade.

»Direktorji in strokovni direktorji, ki smo zdravniki, nimamo več nikakršnega motiva za nadaljevanje dela na vodilnih delovnih mestih, za bistveno nižjo plačo od kolegov, ki jih vodimo, zato razmišljamo o odstopu s svojih funkcij. Na zdravniških delovnih mestih lahko računamo na višje plačilo za svoje delo. Podobno razmišljamo tudi številni drugi podpisniki, ki nimamo medicinske izobrazbe,« so poudarili.

Na portalu Necenzurirano so preverili, kolikšne so plače direktorjev javnih zdravstvenih ustanov in ali so zares (pre)nizke. Ugotovili so, da so v povprečju plačani bolje kot drugi javni uslužbenci z nazivom "direktorja", saj prejmejo najmanj za desetino večji mesečni dohodek. So pa podplačani v primerjavi z nekaterimi zdravniki.

Po podatkih, ki so jih zbrali in analizirali s pomočjo portala plač v javnem sektorju, se plače direktorjev v javnih zdravstvenih zavodih gibljejo od 1.800 evrov bruto pri manjših zdravstvenih domovih do več kot 5.000 evrov bruto pri največjih bolnišnicah. Direktorji najmanjših zdravstvenih domov, kjer imajo manj kot 100 zaposlenih, prejemajo od 3.000 do 4.000 evrov bruto plače. Bruto plača direktorja Zdravstvenega doma Črnomelj Andreja Matkoviča tako znaša 3.730 evrov, direktorice Zdravstvenega doma Metlika Duške Vukšinič pa 3.276 evrov. Oba sta tudi med podpisniki omenjenega pisma.

Toda pregled plač razkrije tudi visoke, nerazumljive razlike med najbolje in najslabše plačanimi. Njihova višina očitno ni odvisna od tega, kako velik poslovni sistem vodijo in koliko ljudi imajo pod seboj. Direktorica ZD Novo mesto Alenka Simonič je denimo oktobra prejela »le« 1.981 evrov, medtem ko je direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan prejela dobrih 5.000 evrov bruto.

Medtem so bili zneski plač nekaterih zdravnikov v obeh belokranjskih zdravstvenih domovih nekajkrat višji. Poročali smo že, da je bilo oktobra med 2000 najbolje plačanimi javnimi uslužbenci 15 višjih zdravnikov specialistov in zobozdravnikov iz črnomaljskega in metliškega zdravstvenega doma, ki so prejeli od 6.500 do 11.000 evrov bruto plače.

Pod pismo vladi se je podpisalo 70 od 88 direktorjev javnih zdravstvenih zavodov. Od tega je le 29 zdravnikov. Poleg odprave opisanih plačnih nesorazmerij pa podpisniki pričakujejo še, da se nagrajevanje direktorjev in strokovnih direktorjev dolgoročno uredi v okviru zdravstvenega stebra, ob upoštevanju odgovornosti vrhovnega menedžmenta zdravstvenih organizacij in strukture zaposlenih, ki jih vodijo.

Na ministrstvu za zdravje pravijo, da se zavedajo neustreznih razmerij med plačami javnih uslužbencev in direktorjev, do česar je prišlo tudi zaradi parcialnih rešitev ob pritiskih za povečevanje plač. Zato so direktorje zdravstvenih zavodov povabili k posredovanju konkretnih predlogov glede ureditve plač plačne skupine B v javnih zdravstvenih zavodih.

Vir: STA, Necenzurirano.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj