Na vsebino

Svetovni dan Romov - 8. april

Na prvem romskem svetovnem kongresu v Londonu leta 1971 je bil 8. april izbran za svetovni dan Romov. Takrat so Romi vzpostavili svojo lastno identiteto in kot aktivni sogovorniki začeli sodelovati z mednarodnimi organizacijami.

Beseda Rom sicer pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Romi so potomci nomadskega ljudstva, ki se je selilo iz kraja v kraj. Že pred 14. stoletjem so se iz Indije selili proti zahodu in se naselili po vsej Evropi, kjer jih danes živi približno deset milijonov, v Sloveniji pa jih je okrog deset tisoč.

Večnamenski romski center in Center za socialno delo Črnomelj vsako leto ob Svetovnem dnevu Romov organizirata prireditev. Slednje letos zaradi znanih razmer ne bo, zato pa Kino Črnomelj ob tej priložnosti vabi k ogledu slovenskega filma Šanghaj, ki je bil posnet po romanu Ferija Lainščka “Nedotakljivi”. Film si lahko ogledate TUKAJ (password: Sanghajslo2012).

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj