Na vsebino

Sv. Trojica na Vinjem Vrhu pri Semiču

Cerkev sv. Trojice stoji na razgledni, z vinogradi zasajeni, vzpetini nad vasjo Vinji Vrh pri Semiču. Sezidali so jo leta 1647, po vzoru stare romarske cerkve v Novi Štifti pri Ribnici. Na romarsko cerkev nas opozarja odprta lopa pred vhodom v cerkev. Lopa ima kamnito prižnico in oltarno mizo. Ker je bila cerkev ob žegnanjih premajhna, so ljudje prisostvovali bogoslužju kar zunaj.

Cerkev ima osemstrano obliko s kupolo, pokrito s skodlami. Glavni oltar je eden največjih v Beli krajini in na Dolenjskem in je delo F.A. Nirenberga iz leta 1741; je pozlačen in zavzema ves prezbiterij, ki je tristrano zaključen. Pod sliko sv. Trojice se skriva pozlačena kiparska skupina sv. Trojica, ki krona Marijo. V cerkvi sta še dva stranska oltarja, ki sta bila v osnovi baročna, a ju je v začetku 20. stoletja temeljito predelala Jerebova podobarska delavnica iz Metlike. Ohranjena je tudi baročna prižnica, ki je prav tako Nirenbergovo delo.Cerkev je s svojo obliko vplivala na gradnjo nekaterih cerkva v okolici.

Danes je cerkev je del Kraške učne poti od Lebice do izvira Krupe.

Vir: Odkrijte Belo krajino
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj