Na vsebino

Stara Metlika (222)

Alenka Mežnaršič: Gadi i belouške i fse druge maškore

Metlika moje mesto, tukej smo fsi pr'praleni za f maškore, od najmlajih do najstarjih. Pa to ne samo zdej, nego od vavik do vavik. V unih cajtih, ki se jih ja iše zmislim, so b'li sestanki za priprave za pust, valej kok je novo leto prešlo. I to f kino dvorani, ondej so filme vrteli tam, ki je zdej gasilski muzej, izpred grada. Najprej se je ožje gadje gnezdo zbudilo i imelo prvi sestanek, pr' kakem gadi al belouški, tak so se poimenovali. Ti gadi iz ožjega kroga so nardili načrt, po becerkih zakej Plac je biu posebej, Požeški puseb, Drage i Hrib pa glih tako. Kojnof ondej ni prmejnkevalo jih je blo iše po celi Metliki za dobit, zato so lahko nardili i skop spravli tuško hordo, ki je uno leto napala i zažgala grad. Na vozih so vozili mlade sultanke, ki so ble jako lepo oblejčene f sami židi i svili.

F Metliko se je prpelou sam presvetli cesar Franc Jožef i negova cesarska posadka skop sz kralico i drugo svojo služinčadjo.

Stara poštna kočija je vozila pošto i nekej potnikof se je prcjazlo čez Gorjance iz Dunaja i to praf f Metliko. Na strejhi kočije so nametali velike kufre, ki so zgledli, da so jako pouni sakojake robe morbit i cekinof i drugiga bogastva. Prvi vlak je prsopihou i se prevažou po celi Metliki, brez tirof, najnem so se vozile prelepe mestne dame sz svojo pamžarijo.

To so metliški zanesenjaki i pripadniki gadof i beloušk, fse zabadaf i prostovolno nardili skop sklepali i nehče ni gledou na kak zaslužek. Marsikera d'ska i ploh se je od doma odnesu za pripravo i izdelavo le teh. Vozi so b'li f visoki pr'pravlenosti, pa če bi se i žito troslo, ga ni, da ga nebi dau za maškore. Kojni cele Metlike i iz marsikere bližne vasi, so bli prpravleni kot, da gre za vojsko. Fse je b'lo i fsi so b'li pr' svojem deli jako zavzeti i resni. Maškore je teba izpelat i bok, to je b'lo bulj nujno kot ako je biu sprejet občinski proračun za uno leto.

Na enem izmed vozof so not metali stare babe, moški niso nigdar stari, polej je ta mašina mlela i mlela i v'n je skočila mlada i lepa. To je biu poseben patent ampak se v mesti ni odbržou, seglih se lodi starajo i vmirajo. Meli so vuz, ki je jemou ovalna kola i fsako se je drogač obračalo, to je bil kazenski vuz, bome se najnem pelat ni blo baš lepo. Na enem izmed vozof so popravlali i pukali zobi, na drugi strani je b'la operacija trebuha, čreva so vlejkli i jih izpirali f čebrici. To je b'la jako težka operacija i sterilna do vraga. Narkoza je b'lo od domačega šnopsa. Dobro, da so i čreva dobili f klavnici, hvala bogi je prešla sezona klajna prascof, zakej se je meso več sušilo na cimpri v dimi.

Zbudili so se o gradaški mački, ki so svojega velikega mačka prpelali v Metliko. Nekej cajta so hodili na pustovajne i Suhorski lisjaki, iz Bereče vasi so ble buše, iz Trnufca so se glih tako pr'pelali na pustovajne po mesti. Zadne cajte smo i pobrateni preko maškor sz Črnomaljci. To je jako uspešno i se bo poznalo i f gospodarstvi.

Pravijo , da je to že jako dougo, da se lodi maškurijo. Prepričana s'm i res se je treba enkrat v leti poveselit i iznorit, polej si celo leto dober i te sakojaki virusi i druga gamat ne napadejo. Morbit bi b'lo bulje, da smo ondej kdej je b'la una pandemija, šli f maškore ne pa na ceplejne. Baš s'm čula, so meli samo šest mišof, na kerih so probavali uno cepivo. Neznam pa kulko je b'lo unih , ki so jih skorej prisilili, da so se cepli, mislim oseb ne mišof. Ondej s'm lahko kupla samo kruh i mleko, gat i štumfof, lastke pa ne. Niti čižmof i copat ne. Dobro, da jma moja kolegica isto številko, da mi je kupla čižme, bosa bi hodila. No sej ja s'm navajena, mi smo d'ca valej kok je sonce posijalo več bosi hodili, bli smo zdravi kaj dren. Zdej jma ta današna šmrkadija čižmof za Koupo pregradit i to ja neznam kake prestižne znamke i marke, uvožene iz buk zna odki.

NO, ki govorimo o maškorah, ja s'm prepričana, da je to f krvi glih tako kok fse stvari. Navade i razvade, ki so jih meli naši predniki i jih mi preko krvi i drugih genof pojerbamo pojnih. To se pravi po starih i prekstarih staršef. Je pa res, da so eni geni bulji od drugih, zmerej se reče kaj je buljega je od ateta, kaj je slabjega je po mami. To se priča i govori za šankom, znano je kdu je za šankom Pa naj jim bo. Malo me je strah, kdej s'm bla na operaciji i so mi dali krf , bug zna od koga, koko se je to polej pomejšalo, se nezna.

D'ns je iše cajt, da grete f maškore, da se znebite težkih misli, se iznorite za celo leto, da se vam d'ns baš fučka kaka je plača i penzija. Baš me briga d'ns politika, sej to je glih tak ena sama maškarada i šemlejne po odrih i sprenevedejne po sakojakih televizijah. Ene plačamo, da nas varajo z varalom, eni nas pa za badaf okuli pr'našajo. O pa ne, kdej dobim račun od prekupčevalcof (telemach, telekom A1 i drugi) me odmah predriska, pa mi noben iše tako dober čaj ne pomaga

Želim vam jako lep i dobr dan i fse najbulje za vaš i naš praznik sv. Pust.

Vir: Stara Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj