Na vsebino

Slovesno odprtje festivala in dan v družbi kamišibajkarjev

Cerkev Sv. Duha je bila včeraj, 3. septembra, središče kamišibajkarjev iz celotne Slovenije. Ob 11. uri dopoldan je namreč potekalo slovesno odprtje 10. Slovenskega festivala kamišibaj gledališča. Vse ljubitelje tovrstne umetnosti sta pozdravila župan občine Črnomelj, Andrej Kavšek in državna selektorica za kamišibaj gledališče, Silva Karim.

Sledile so kamišibaj predstave za otroke. Popoldanski del dogajanja se je ravno tako začel s 13 predstavami za otroke. V obeh delih predstav za otroke so se predstavili tudi »domači«, belokranjski kamišibajkarji. Kamišibaj predstave so bile polne humorja, obogatene s čudovitimi ilustracijami in pripovedjo v marsikaterem slovenskem narečju.

Dan se je prevesil v noč in ob 20. uri smo slovesno odprli razstavo mag. Igorja Cvetka, pionirja slovenskega kamišibaja, z naslovom »Zamrznjeni kamišibaj«. Razstavo nam je prestavil akademski slikar Borko Tepina. Dogodek je obogatil Marko Štefanič Mihelčič na violončelu, ob spremljavi pianista Andreja Kuniča, oba iz Glasbene šole Črnomelj.

Zatem je sledil še kamišibaj program za odrasle. Predstavilo se je zadnjih 13 predstav, ki so bile tako kot preostale izbrane na regijskih festivalih.

Izmed vseh 39 nastopajočih bo tričlanska komisija, ki jo sestavljajo Tatjana Grabrijan, Irena Cerar in Robert Lozar, danes podelila posebna priznanja in Zlati kamišibaj 2022. Dogodek je povezoval Aleksander Riznič.

Organizatorji dogodka, Kamišibaj Slovenije, KUD Zlata skledica, Občina Črnomelj, JSKD OI Črnomelj in Knjižnica Črnomelj se veselimo vašega obiska tudi na nedeljskih dogodkih.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj