Na vsebino

Slovenska vojska optimizira podporo Policiji pri varovanju državne meje

Slovenska vojska v septembru postavlja nastanitvene zmogljivosti za pripadnike, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje na območju Policijske uprave Novo mesto. V Črnomlju, na dvorišču gasilskega doma, bo tako postavljenih 14 bivalnih kontejnerjev. Nastanitvene zmogljivosti bo uporabljajo do 30 pripadnikov Slovenske vojske, ki na tem območju sodelujejo v mešanih patruljah s Policijo ali v opazovalnicah in na ta način preprečujejo nezakonite prehode državne meje.

Posamezne skupine vojakov bodo v Črnomlju delovale v petdnevni izmeni, prehrano zanje bo zagotavljal lokalni dobavitelj. Predhodno je Slovenska vojska namestitvene zmogljivosti za pripadnike, ki podpirajo Policijo, vzpostavila v dveh bližnjih vojaških objektih, in sicer v pivški vojašnici in vojaškem objektu v Primožih. Na ta način Slovenska vojska optimizira delovanje pripadnikov, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje, saj skrajšuje čas vožnje od oddaljenih vojaških objektov do mesta opravljanja nalog, daljša prisotnost pripadnikov na obmejnem območju in sočasno niža obremenjenost pripadnikov, da se ne vozijo dnevno na mesto opravljanja nalog.

Slovenska vojska neprekinjeno podpira Ministrstvo za notranje zadeve od leta 2015, od leta 2016 pa tudi Policijo v njenih naporih po preprečevanju nezakonitih prehodov državne meje od oktobra 2015. Dnevno je na tovrstne naloge napotenih okrog 150 pripadnikov. Pri delih uporabljajo večino sredstev Slovenske vojske, od opreme za opazovanje in oklepnih vozil do helikopterja za opazovanje iz zraka. Od začetka podpore varovanja državne meje do 20. avgusta letos je Slovenska vojska pripadnice in pripadnike napotila skoraj 82.000-krat oziroma sodelovala v 54.000 patruljah.

V gasilskem domu v Črnomlju od leta 2016 deluje informacijska pisarna Slovenske vojske, ki je že do zdaj zagotavljala vez med vojaškimi strukturami in organizacijami posebnega pomena za obrambo ter ostalimi organizacijami na področju zaščite, reševanja in nudenja pomoči civilnemu prebivalstvu v primeru naravnih in drugih nesreč ter nalog civilno-vojaškega sodelovanja in sodelovanja s civilnim okoljem na področju Bele krajine.

Vir: Slovenska vojska

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj