Na vsebino

Skoraj 40 odstotkov proračuna za naložbe

Metliški občinski svetniki so na včerajšnji četrti redni seji poleg sprememb pravilnika o sofinanciranju obnove fasad in streh v zgodovinskem mestnem jedru Metlike, sprejeli tudi pobudo Združenja zgodovinskih mest Slovenije za vzpostavitev razvojnega nepremičninskega sklada na nacionalni in lokalni ravni za zgodovinska mestna središča. Ta pomeni za stara mestna jedra edino možnost in priložnost za gospodarski, družbeni, kulturni in turistični razvoj ter da postanejo prijazno bivalno in razvojno okolje za mlade in družinska podjetja.

V drugi obravnavi so svetniki potrdili tudi predlog letošnjeg proračuna občine. Ta predvideva prihodke v višini dobrih 10,7 milijona evrov, kar je za 10 odstotkov več v primerjavi z lanskim letom. Na drugi strani je načrtovanih 11,5 milijona evrov odhodkov, od katerih je slabih 40 odstotkov namenjenih investicijam.

Med letošnjimi največjimi občinskimi naložbami sta zaključek izgradnje prizidka pri Zdravstvenem domu Metlika ter izgradnja kanalizacije, pločnika in javne razsvetljave v naselju Klošter. V okviru varovanja okolja je letos predvidena tudi izgradnja kanalizacije v naselju Svržaki.

Na področju cestne infrastrukture je namenjenih 335 tisoč evrov za obnovo cest po krajevnih skupnostih. Načrtovana je tudi izgradnja cestne razsvetljave v naselju Božakovo.

Na področju športa so v letošnjem proračunu predvidena sredstva za položitev umetne trave na pomožnem igrišču v športnem parku Podzemelj ter za rekonstrukcijo košarkarskega igrišča Beti, v kolikor bosta projekta prejela predvidena sofinancerka sredstva. Načrtujejo tudi rekonstrukcijo stopnišča Pungart pri OŠ Metlika.

Za potrebe otroškega vrtca Metlika načrtujejo nakup novega kombija, za Zdravstveni dom Metlika pa novo reševalno vozilo. Predvidena so tudi sredstva za občinski podrobni prostorski načrt Gradac in Ciglenica s katerimi bodo zagotovili prostor za gospodarske in centralne dejavnosti.

Občina Metlika bo tudi letos sofinancirala lanskoletni uspešno izveden projekt Grajsko drsališče, s pomočjo različnih društev, zlasti mladinskih, pa načrtujejo tudi aktivnosti pri oživitvi metliškega kopališča.

Na seji je bil sprejet tu sklep o določitvi skupne vrednosti pravnih poslov, ki niso predvideni v veljavnem načrtu ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Metlika za leto 2023 ter potrjen plan javnega podjetja Komunala Metlika za tekoče leto.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj