Na vsebino

Semič v starih cajtih (226)

Ana Kaftan – semiška poštarica

Ob 8. marcu – dnevu žena se bomo spomnili nekoč zelo znane in priljubljene Semičanke Ane Kaftan. Ne bi bilo prav, da bi jo čas popolnoma izbrisal iz semiške zgodovine, saj je s svojim delovanjem ogromno prispevala v obdobju semiškega narodnega prebujanja in mnogim sokrajanom nesebično pomagala v njihovi revščini.

Leta 1886 je prišla v Semič za poštno upraviteljico. Zaradi vestnega, odgovornega dela in prijaznosti, je kmalu postala med ljudmi zelo priljubljena.

Ker v tistem času v Semiču ni bilo družabnega življenja, se je z veseljem pridružila narodno zavedni družini Kuralt, nadučitelju Matiji Bartlju in dekanu Antonu Alešu (večkrat jih je obiskal pisatelj Janez Trdina). Z združenimi močmi so ustanovili semiško čitalnico, ki je spodbudila v Semiču pravi družbeni preporod in bogato kulturno življenje.

Dekan Anton Aleš in nadučitelj Matija Bartelj sta leta 1895 ustanovila gasilsko četo. Pri tem jima je veliko pomagala tudi Kaftanova. Sodelovala je pri ustanoviti športno in narodno zavednega društva semiški Sokol, katerega prvi starosta je bil njen mož Emanuel, prvi načelnik pa njen sin Polde. Gasilci in sokoli so jo za velike zasluge imenovali za častno članico.

Sodelovala in pomagala je povsod v društvenem in javnem življenju, kjer so potrebovali njeno pomoč. Znana je bila po radodarnosti in skrbi za siromake.

Umrla je leta 1940 v starosti 92 let. Kot priljubljeno narodno delavko in dobrotnico so jo v znak spoštovanja in hvaležnosti pospremili k njenemu zadnjemu počitku številni Semičani. Pokopana je na pokopališču pri Sv. Duhu.

Podatke je s pomočjo člankov v starih časopisih zbral Gregor Kočevar iz Braslovč.

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj