Na vsebino

Semič v starih cajtih (198)

Teta Lojza iz Amerike (5)

Na obisku pri organistki Minku Bartel in učiteljici Anici Erzin.

Za lažje razumevanje tega filmskega odlomka, si lahko preberete kratek zgodovinski opis, nekoč pomembne in znane semiške družine Bartel. Danes spominja nanjo le pokopališki spominski kamen, ki stoji ob južni steni cerkve pri sv. Duhu na Selih pri Semiču in prva lična hišica na desni strani ceste ob vstopu v semiško trško jedro iz smeri železniške postaje.

V družini semiškega nadučitelja Matije Bartla (* 1849 + 1922) so se rodili trije otroci. Sinova Janko in Bertold sta postala duhovnika, hčerka Minka pa je ostala doma. Pri osemnajstih letih ji je umrla mama, zato je prevzela skrb za očeta.

Ostala je samska. Izurila se je v igranju na orgle in bila dolga leta nepogrešljiva organistka v semiški farni cerkvi. Družbo ji je vse do Minkine smrti, leta 1965, delala semiška učiteljica Anica Erzin (sorodnica nekdanje radijske in televizijske napovedovalke Dušice Erzin), ki je vse od začetka svojega učiteljevanja stanovala pri Bartlovih. Ker sta bili obe samski, smo ju vse do njunega konca imenovali : gospodična Minka in gospodična Anica. Manj poučeni smo celo mislili, da sta sestri, vendar si nista bili v sorodstvu.

S tem filmskim zapisom je ''teta Lojza'' postavila priljubljenima in po srcu plemenitima Semičankama neizbrisen spomenik.

Peti del obiska tete Lojze si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj