Na vsebino

S-Factor 2023: Še 4 dni za glasovanje, 10 dni do zaključne prireditve

Organizatorji - zaposleni na OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj.
Organizatorji - zaposleni na OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj.

Mednarodni festival videov S-FACTOR je tik pred vrhuncem. Spletno glasovanje za najboljši video, v katerem sodelujejo otroci s posebnimi potrebami, poteka do 19. maja, organizatorji – zaposleni na Osnovni šoli Milke Šobar - Nataše Črnomelj - pa se vneto pripravljajo na zaključno prireditev, ki bo 25. maja v Semiču.

S-Factor, s katerim se v javnosti širi zavedanje o zmožnosti in ustvarjalnosti oseb s posebnimi potrebami, letos poteka že petič. »Kljub vsem izkušnjam, ki smo si jih nabrali, se vedno znova se srečujemo z novimi izzivi in spoznanji,« priznava Dijana Brinac, ki je letos od Vlaste Lah prevzela vlogo vodje projekta. »S-Factor je pač takšne vrste projekt, ki kliče po več in zato je tudi prav, da je doma točno tu, kjer je – v ustanovi, kjer ne manjka entuziazma, idej ter energije. Vsakodnevno dobivamo sporočila podpore, komentarje na videe, po šolskih hodnikih je slišati debate in špekulacije o potencialnih zmagah - tako med učenci kot med odraslo publiko. To je to, zadevo peljemo v pravo smer«, so misli, ki se ob tem porajajo kar same od sebe,« dodaja.

V tekmovalni konkurenci je 23 video posnetkov, ki so jih posneli otroci s posebnimi potrebami na različnih šolah in organizacijah iz vse Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Avstrije, Bosne in Hercegovine in Srbije, v projektu pa sodeluje celo daljnja Škotska.

Strokovna komisija, v kateri je med drugim tudi znana slovenska režiserka in scenaristka Maja Weiss, ne bo imela lahkega dela. Vsi video posnetki so na ogled tudi javnosti, in sicer preko spletne strani https://sfactor.splet.arnes.si. Doslej je bilo oddanih že skoraj 13.000 glasov, ki prispevajo 20% h končnemu rezultatu. 20% štejejo ocene učencev sodelujočih šol, 20% ocene zaposlenih sodelujočih šol, 40% glasov pa prispeva strokovna žirija.

“Filmi ne samo, da pripovedujejo, tu smo, dobri smo, a potrebujemo vas in vašo pomoč na poti odraščanja, potrebujemo vas za prijatelje in le skupaj bomo boljši kot ljudje. Še več… S-Factor odpira obzorja vsem gledalcem , mladim in starim, in preizprašuje našo empatičnost in sprejemanje drugačnosti. Ob ogledih letošnjih čudovitih filmov z močnimi sporočili lahko vsem ustvarjalcem pred kamero in za njo le čestitam za njihovo odlično opravljeno delo. S- Factorju pa čestitam za pomembno poslanstvo in odličen festival, ki iz leta v leto raste, postaja vedno bolj evropski,” ponosno pravi Weissova, ki je že od samega začetka del tega festivala kot žirant, letos pa je aktivna tudi kot pedagoginja, s predavateljem Urošem Raztresnom in sama kot predavateljica Ekonomske šole Novo mesto, višje strokovne šole smer medijska produkcija, ki je partner projekta S-Factor 2023.

Veliko zanimanje tudi za broške in zapestnice prijateljstva

Tudi zgodba z broškami in zapestnicami, ki jih izdelujejo učenci in mentorji na OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj, je dobila lep razplet. »V svet smo poslali preko 800 brošk in 300 zapestnic, ki so odpotovale v različne kraje po Sloveniji, v Bruselj, na Madžarsko, Hrvaško, v Italijo. Naši izdelki se še vedno prodajajo na 7 različnih točkah po Beli krajini, nekaj prodajnih mest imamo tudi izven lokalnih meja. Znova smo bili priča podpori lokalnega okolja, za kar smo izjemno hvaležni,« dodajajo organizatorji. Projekt so med drugim že podprli Zdravstveni dom Črnomelj in Center za krepitev zdravja, policisti Policijske postaje Črnomelj, vplivnica Teja Jugovic - Cool Mamacita in drugi.

Dodajmo, da je letošnjo broško upodobila Tina Jakopič, za zapestnicami pa stoji Nace Mirosavljević. Za naročilo brošk lahko pišete na [email protected], prostovoljne prispevke lahko nakažete s pomočjo QR kode. Lokacije, kjer lahko broške kupite: v Črnomlju - Napoleon Caffe, TIC Črnomelj, Belokranjsko izročilo in Knjižnica Črnomelj; Metlika: Hiša dobrot Bele krajine, Bar Bartuš; Semič - TIC Semič; Vinica – Spominska hiša Otona Župančiča.

Razglasitev najboljših 25. maja

Zaključna prireditev S-Factor 2023 bo potekala v četrtek, 25. 5. 2023, ob 11. uri, in sicer v Kulturnem centru Semič. Pred tem bo od 9. ure dalje na isti lokaciji potekal festival Igraj se z mano. Program je izredno bogat in raznolik, med drugim pride tudi policijski orkester z maskoto, predstavile se bodo različne otroške skupine, dobre volje, srčnosti, igrivosti, predvsem pa pozitivne energije gotovo ne bo manjkalo. Bodite del festivalskega vrveža in postanite ambasador inkluzije tudi vi!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj