Na vsebino

Priznanja prejeli tudi najboljši belokranjski inovatorji

Metliška Kolpa je prejela zlato priznanje. Foto: Kolpa
Metliška Kolpa je prejela zlato priznanje. Foto: Kolpa

Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine je na Otočcu danes podelila nagrade najboljšim dolenjskim in belokranjskim inovatorjem. Zbornična osemčlanska komisija je na podlagi zapisanega v prijavah in predstavitvah ocenila, da 10 inovacij zasluži zlato priznanje, 19 srebrno in dve inovaciji bronasto priznanje.

Priznanja je nagrajencem predal predsednik zbornice Marko Gorjup. Šest najbolje uvrščenih inovacij, med katerimi je tudi inovacija družbe Kolpa, bodo posredovali na izbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), v okviru katerega se bodo inovatorji potegovali za najvišja priznanja v državi.

Zlato priznanje za družbi Adria Dom in Kolpa

Po podatkih Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine je zlato priznanje prejela družba Adria Dom, in sicer za modularno hišo Sky Twin, zasnovano s sodobno estetiko in posebnim zunanjim dizajnom, s poudarkom na funkcionalnosti. Zlato priznanje je prejela tudi družba Kolpa iz Rosalnic, in sicer za novo tehnološko linijo za proizvodnjo inovativnih Kerrock plošč.

Farmacevtska družba Krka je dobila pet zlatih priznanj, po eno zlato priznanje pa je zbornica podelila še družbam Adria Mobil, Iskra Pio in TPV Automotive.

Po dve srebrni priznanji sta prejela Iskra PE Kondenzatorji za KNG-kondenzatorji za daljinsko vodene podmornice (UV) in THB-kondenzator KNB1590 X2 310VAC +125 °C ter podjetje Stipanovič za hitro nastavljivo podporno nogo in napravo za pomik težjih bremen. Adria Dom je prejela srebrno priznanje za modularno hišo Tiny Home, metliška Beti za razvoj okolju prijaznih »upcycle« izdelkov iz ostankov preje na osnovi eko dizajna, Lanea Engineering iz Kanižarice pa za kontrolno enoto z nadzornim sistemom za kovične aplikacije.

Družba TPV Automotive je prejela pet srebrnih priznanj, Adria Mobil tri, po eno pa Krka, L-Tek, REM in Rudolfovo - Znanstveno in tehnološko središče Novo mesto.

Bronasto priznanje sta si prislužila Dom starejših občanov Novo mesto in farmacevtska družba Krka.

Na letošnji razpis za izbor najboljših inovacij tega območja je sicer prispelo 31 inovacijskih predlogov 14 prijaviteljev, ki jih je pripravilo 247 inovatorjev.

Na Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine pravijo, da so v zadnjih letih veliko dejavnosti namenili spodbujanju regijske inovacijske kulture. Na razpise so prijavitelji v 17 letih prijavili 362 inovacij, zbornica pa je v tem obdobju podelila 127 zlatih, 175 srebrnih in 46 bronastih priznanj ter 14 navadnih diplom. Povzeli so, da so po številu prijavljenih inovacij najuspešnejša slovenska regija.

Navedli so, da se nenehne spremembe na poslovnem kot geopolitičnem področju močno čutijo tudi v gospodarstvu Dolenjske in Bele krajine. Vlaganja v raziskave, razvoj in inovacije v tem zahtevnem času ostajajo ključna za obstoj in nadaljnji razvoj gospodarskih družb ter podjetnikov. Regija pozitivno odstopa na področju vlaganj v razvojno raziskovalne dejavnosti, kar vsako leto dokazujejo inovatorke in inovatorji z odličnimi inovacijami, ki jih prijavijo na razpis Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj