Na vsebino

Primostek in Klošter kmalu s prepotrebno kanalizacijo

V naselju Klošter bodo uredili dober kilometer kanalizacije. Foto: Uroš Novina
V naselju Klošter bodo uredili dober kilometer kanalizacije. Foto: Uroš Novina

Občina Metlika je na podlagi odločbe ministrstva za naravne vire in prostor dobila odobrenih milijon evrov evropskih sredstev za ureditev kanalizacij v naseljih Klošter in Primostek. Skupna vrednost naložbe je ocenjena na 2,9 milijona evrov, od tega bo 1,9 milijona zagotovila Občina Metlika. Ta se je lanskega februarja prijavila na razpis za dodelitev sredstev iz Načrta za okrevanje in odpornost za izgradnjo energetsko učinkovitih sistemov odvajanja in čiščenja odpadne vode v aglomeracijah pod 2000 populacijskih enot in bila uspešna.

Z naložbo bodo v naselju Klošter v letošnjem in prihodnjem letu zgradili skupno 1.164 metrov kanalizacije za odvod komunalnih odpadnih voda, uredili cesto, zgradili 530 metrov pločnika ter cestno razsvetljavo.

V Primostku pa bodo v letih 2024 in 2025 zgradili kanalizacijo za odvod komunalnih odpadnih voda skupne dolžine 1.805 metrov, mehansko biološko čistilno napravo kapacitete 200 populacijskih enot ter izvedli rekonstrukcijo 1.508 metrov vodovoda.

V sklopu prijavljene investicije bodo dobili tudi delno povrnjena sredstva za izgradnjo čistilne naprave na Grabrovcu, ki so jo zgradili v letih 2019 in 2020.

»Z investicijo v naseljih Klošter in Primostek bomo izboljšali komunalno opremljenost, zmanjšali emisije komunalnih odpadnih voda v podtalje in vodotoke (Lahinja, Kolpa) ter zaščitili okolje (območje Nature 2000) pred komunalnimi odpadnimi vodami. Izboljšana bo prometna varnost in pogoji za razvoj trajnostne mobilnosti v naselju Klošter ter varnost vodooskrbe in požarna varnost v naselju Primostek,« so še sporočili z metliške občine.

Spomnimo, da so rezultati prvih lanskoletnih meritev kopalnih voda pokazali, da je voda na kopalnem območju Kolpa Primostek zaradi povišanih vrednosti fekalnih bakterij v slabem stanju. Čeprav so bile vrednosti pri naslednjih merjenjih spet daleč pod dovoljeno mejo, je Arso kopanje tam odsvetoval zaradi slabših rezultatov v zadnjih štirih letih.

Za kopalno območje Kolpa Primostek je vlada nato pripravila in sprejela program ukrepov upravljanja kakovosti te vode. Ta predvideva vzpostavitev komunalne infrastrukture v aglomeraciji Primostek ter dokončanje komunalne opremljenosti aglomeracije Podzemelj-Zemelj, nadzor nad odvajanjem in čiščenjem odpadnih komunalnih voda v razpršeni poselitvi ter preveritev morebitnih nelegalnih izpustov odpadnih voda in nelegalnih priključkov na komunalno infrastrukturo na prispevnem in vplivnem območju kopalne vode.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj