Na vsebino

Praznik Občine Semič

Na današnji dan, pred natanko 81-imi leti, je bila na Smuku nad Semičem ustanovljena Semiška četa in na ta dan praznuje svoj praznik Občina Semič. Dva dni pozneje je bila ustanovljena še Prva belokranjska četa, ki je pomenila začetek belokranjskega odporniškega gibanja proti italijanski okupaciji. Kljub temu, da je Prva belokranjska četa v noči od 1. na 2. november 1941 doživela tragedijo na Gornjih Lazah, občina za občinski praznik praznuje dan ustanovitve Semiške čete in se s tem spominja velike ideje, ki je združila belokranjske partizane, in sicer »zaustaviti izseljevanje iz slovenske zemlje«.

Osrednjo prireditev s podelitvijo občinskih priznanj pripravljajo danes ob 17. uri v Kulturnem centru Semič. Na njej bodo podelili letošnja občinska priznanja. Naziv častnega občana bo prejel Luka Zidanškek, župnik Župnije Semič in soupravitelj Župnije Črmošnjice in sicer za neprecenljiv doprinos k spoštovanju, negovanju ter bogatenju semiške kulturne, zgodovinske in sakralne dediščine.

Občinski plaketi bosta pripadli Marjanu Ogulinu za dolgoletno prostovoljno delo v vaški skupnosti Cerovec, PGD Črešnjevec, Lovski družini Smuk Semič in številnih drugih organizacijah ter Alojziju Simoniču za življenjsko delo in večletne uspehe na področju gasilstva ter dela v vaški skupnosti.

Letošnja diploma Občine Semič pa bo šla v roke Dušana Simoniča za dolgoletno prostovoljno delo v Konjerejskem društvu Semič in ostalih društvih v občini.

Vir: Občina Semič, foto: Uroš Novina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj