Na vsebino

Praznik občine Črnomelj

Prvo zasedanje SNOS v Črnomlju. Foto: arhiv MNZS.
Prvo zasedanje SNOS v Črnomlju. Foto: arhiv MNZS.

Občina Črnomelj 19. februarja, na dan prvega zasedanja Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS) v Črnomlju, praznuje občinski praznik.

Začetki SNOS segajo v oktober 1943. Takrat so na Kočevskem zboru izvolili 120-članski Slovenski narodnoosvobodilni odbor (SNOO). Na prvem zasedanju SNOO v Črnomlju 19. in 20. februarja 1944, se je SNOO preimenoval v SNOS.

Med februarjem 1944 in oktobrom 1946 je bil SNOS vrhovni predstavniški in zakonodajni organ slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja in kasneje Ljudske republike Slovenije.

Njegovi sestavni deli so bili zakonodajni odbor, komisija za ugotavljanje zločinov okupatorjev in njegovih pomagačev za Slovenijo in verska komisija. Druge komisije so bile pri njegovem predsedstvu.

SNOS je na zasedanju v Črnomlju sprejel več sklepov. Med pomembnejšimi so deklaracija o ustanovitvi Nacionalnega komiteja osvoboditve Slovenije, izjava o pravicah in dolžnostih slovenskega ljudstva ter odlok o razpisu volitev v narodno osvobodilne odbore.

V spomin na zasedanje so 22. julija 1954, pred vhodom v stavbo Kulturnega doma Črnomelj, odkrili spominsko ploščo.

Vir: Kamra, Sistory

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj