Na vsebino

Belokranjski iglavci na udaru podlubnikov

Zavod za gozdove Slovenije na širšem območju Bele krajine zaznava večji napad podlubnikov na iglavce, pri čemer je najbolj napadena smreka. Žarišča se pojavljajo v vseh treh belokranjskih občinah, najbolj pa so na udaru nižinski smrekovi gozdovi.

Ujme, kakršni smo bili z vetrolomom priča lansko leto in pred nekaj dnevi ter visoke temperature ustvarijo optimalne pogoje za povečano razmnožitev podlubnikov, katerih posledica je odmiranje smreke v naših gozdovih.

S podlubniki napadena drevesa je potrebno čim prej posekati. Pravočasen posek lubadark je poleg preprečitve širjenja podlubnikov pomemben tudi zaradi ohranjanja vrednosti lesa, pri čemer se vrednost pravočasno posekanih, obeljenih in predelanih dreves bistveno ne zmanjša.

Napad podlubnikov se najpogosteje kaže kot rjav prah (črvina) na koreničniku drevesa ali na mahu in zeliščih v neposredni bližini, večjemu število luknjic na deblu, odpadanju zelenih iglic ali rumenenju iglic na drevesu ter v poznejši fazi odpadanju večjih zaplat lubja.

Po silovitem neurju, kateremu smo bili priča pred kratkim, so zaradi vetroloma močneje poškodovani gozdovi v okolici Gradca, Prilozja, Podzemlja, Gribelj, Krasinca, Cerkvišč in širše okolice Metlike.

Revirni gozdarji pospešeno pregledujejo ogrožene gozdove in lastnikom z odločbo določajo posek lubadark in močno poškodovanega drevja. Zaradi obsežnosti in razpršenosti napada ZGS poziva lastnike, da tudi sami pregledajo svoje gozdove in potrebe po sanitarni sečnji čimprej sporočijo revirnim gozdarjem.

Za vse ostale informacije se lahko lastniki gozdov obrnejo na svojega revirnega gozdarja ali pokličejo na telefonsko številki 0730 56351 (KE Črnomelj) in 0730 56350 (KE Semič – Metlika).

Priponke

Vir: Zavod za gozdove Slovenije, območna enota Novo mesto

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj