Na vsebino

Ograjo na meji bo odstranjevala družba, ki jo je tudi postavljala

Notranje ministrstvo je po poročanju Dnevnika za odstranjevanje ograje na meji izbralo družbo Minis, ki je ograjo tudi postavljala. Posel je vreden sedem milijonov evrov, ograja pa bo odstranjena v štirih letih. Družba je po navedbah časnika na javnem razpisu ponudila trikrat dražjo storitev od najcenejšega ponudnika.

Javno naročilo je notranje ministrstvo objavilo novembra lani, nanj pa so se prijavili štirje ponudniki, poleg Minisa še gradbeni oziroma inženirski podjetji Garnol iz Kranja in Mensel iz Ljubljane ter samostojni podjetnik Franc Mačerol, gradbenik iz Žužemberka. Minis je oddal drugo najcenejšo ponudbo.

Najcenejši je bil z dvema milijonoma evrov samostojni podjetnik Mačerol, vendar je bil Minis kljub trikrat višjemu ponudbenemu znesku izbran kot najboljši ponudnik, poroča Dnevnik. Najugodnejši ponudnik namreč ni predložil t. i. finančnega zavarovanja za resnost ponudbe v višini sto tisoč evrov.

Družbe niso imele informacije, kje poteka ograja, ko so za to zaprosile ministrstvo, pa jim je to odgovorilo, da bo izvajalec s točnim potekom ograje seznanjen ob uvedbi del. Potek ograje je namreč še vedno državna skrivnost, skoraj dvestokilometrsko traso ograje poznajo le ministrstvo, policija in izvajalec, ki jo je postavljal – torej Minis. "Tako ne preseneča, da je to podjetje lahko oddalo izbrano ponudbo, saj je lahko precej natančno predvidelo, kaj delavce čaka pri odstranjevanju," so zapisali pri Dnevniku. Minis je sicer na njihova vprašanja odgovoril, da poteka trase ne pozna.

Ponudniki so med korespondenco z ministrstvom ugotovili še, da bo demontaža zahtevna, saj je bil tudi način montaže poseben. Minis in še tri druge družbe, ki so postavljale ograjo, so namreč uporabljale posebno tehniko vijačenja brez betoniranja temeljev, kar je bilo v naravi, v hribih in gozdovih še posebej priročno.

Ob pogoju ministrstva, da mora biti ograja ohranjena v največji mogoči meri za potrebe ponovne postavitve, je zato najboljši način demontaže med prijavitelji zelo verjetno dobro znan predvsem družbi Minis, so sklenili pri časniku.

Poklukar: Žica se bo še naprej umikala in ograja podirala

Kandidat za ministra za notranje zadeve Boštjan Poklukar je po svoji predstavitvi na odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na vprašanja Branka Grimsa (SDS) glede odstranjevanja ograje na meji odgovoril, da se je v zadnjih letih veliko spremenilo, pri čemer je izpostavil vstop Hrvaške v schengensko območje. Pri tem verjame, da bo Hrvaška varovala mejo vsaj tako dobro, kot je to počela Slovenija.

Čeprav je v svojem prvem ministrskem mandatu tudi sam postavljal ograjo, se mu danes zdi nepotrebna, zato bo nadaljeval z njenim odstranjevanjem. Notranja meja EU namreč ni tista, ki bi jo bilo treba dodatno varovati. »Verjamem, da je še čas, da to do konca leta naredimo, samo dinamiko je treba malo pospešiti,« je odgovoril na vprašanje poslanke Levice Nataše Sukič.

Vojska je sicer odstranjevanje 51 kilometrov žice začela avgusta lani, dela pa bi morala biti zaključena predvidoma do konca januarja. Vendar so doslej odstranili le 11,6 kilometra žice. Razlog za zamudo ni znan. Odstranili so tudi šest kilometrov podrte oziroma poškodovane panelne ograje. Za odstranjevanje ograje na celotni trasi pa so morali najeti zunanjega izvajalca, saj vojska za to nima sredstev.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj