Na vsebino

Podobe Otona Župančiča iz zbirke Muzeja novejše zgodovine Slovenije

Foto: Jani Pavlin
Foto: Jani Pavlin

V Spominski hiši Otona Župančiča Vinica so ob 145-letnici rojstva belokranjskega pesnika in pisatelja včeraj tudi uradno odprli občasno razstavo z naslovom Podobe Otona Župančiča iz zbirke Muzeja novejše zgodovine Slovenije, avtorice Tine Fortič Jakopič, kustosinje v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Razstava priča o pomembni družbeni vlogi, ki jo je imel Župančič v času svojega delovanja, na ogled pa bo do 31. avgusta.

Na otvoritvi občasne razstave so si obiskovalci lahko ogledali tudi predstavitev Župančičevih kamišibajev, ki so jo na pobudo Knjižnice Črnomelj izvedli belokranjski izvajalci kamišibaja. Pridružila sta se tudi posebna gosta Igor Cvetko in Jelena Sitar, pionirja kamišibaja na Slovenskem. Za glasbeni program sta poskrbela mladi violončelist Marko Štefanič Mihelčič in pevka ClaudiZu.

Oton Župančič se je rodil 23. januarja 1878 na Vinici. Za seboj je pustil bogato literarno zapuščino, pesniške zbirke za odrasle in mladino, imenitne prevode, dramsko igro, eseje in ostale pesniške mojstrovine, ki so nastale pod peresom njegovega genialnega občutka za pisano besedo.

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj