Na vsebino

Peti belokranjski tabor mladih lovcev

Foto: Robert Vidervol
Foto: Robert Vidervol

Zadnjo soboto pred začetkom novega šolskega leta je Zveza lovskih družin Bele krajine organizirala 5. belokranjski tabor »mladih lovcev«. Gostiteljica letošnjega tabora je bila lovska družina Vinica, dogodek pa se je odvijal pri njihovi lovski koči na Žežlju. Na tabor se je predhodno prijavilo 43, udeležilo pa se ga je 36 otrok.

Za dobro jutro so vse prisotne pozdravili belokranjski rogisti, ki so zaigrali na lovski rog. Po uvodnem pozdravu predsednika komisije za delo z mladimi in predsednika ZLD BK Mira Hudaka, je sledil slovenski zajtrk. Nato je sledilo kratko predavanje, kjer je bila otrokom predstavljena zgodovina lovstva ter kaj vse lovci počnemo. Potem so se otroci razdelili v štiri skupine: risi, volki, jelenčki in medvedi. V spremstvu mentorjev in gospodarja LD Vinica, so se odpravili na potep po lovišču. Ogledali so si krmno njivo, solnico, ter lovsko prežo, na katero so se lahko tudi povzpeli.

Po okusni malici, so se vrnili do lovske koče, kjer jim je bila predstavljena in opisana: jelenjad, srnjad, divji prašič, poljski zajec, medved, volk ter ostala divjad, ki prebiva v naših gozdovih. Otroci so postavili tudi zanimiva vprašanja, na katera smo jim z veseljem odgovorili. Otroke so prišli pozdravit tudi pevci lovskega pevskega zbora Bele krajine, ki so zapeli par lovskih pesmi.

Sledilo je okusno kosilo, divjačinski golaž, ki so ga pripravili lovci LD Vinica. Po kosilu so si otroci ogledali bližnji kal ter remizo za malo divjad. V sklopu učne urice, je vsaka skupina otrok pod vodstvom mentorjev, izdelala svojo krmilnico za ptice, katero so potem tudi postavili na bližnjem travniku. Lovsko kinološko društvo Bele krajine je s pomočjo otrok predstavilo nekatere pasme lovskih psov. Otroci so bili tega zelo veseli, saj so se lahko družili s psi, jih božali ter vodili po travniku. Po popoldanski malici, je sledila še ena zanimiva točka lovskega tabora, kjer je bilo otrokom predstavljeno lovsko orožje. Pod budnim očesom mentorjev, so se preizkusili tudi v streljanju na tarčo z zračno puško. Nekateri med njimi so dosegli kar lep rezultat. Zadnja predstavitev na lovskem taboru je bila predstavitev puškarske obrti, kjer je bilo otrokom pojasnjeno, kako se izdela novo orožje ali pa izdelajo razne prilagoditve le tega.

Ob zaključku lovskega tabora so otroci podpisali zaprisego »belokranjskega cicilovca«, kjer so obljubili, da se bodo lepo obnašali v naravi, jo varovali, ter spoštovali živali ki prebivajo v gozdu. Poleg zaprisege so prejeli tudi revijo Lovec, brošuro za otroke o gozdu in divjadi, igrice za otroke z lovsko tematiko, urnik za novo šolsko leto ter spominsko majico ter leseni obesek.

Na koncu so lovci LD Vinica zakurili ogenj, kjer so si otroci skupaj s starši ter mentorji pekli klobase ter razpravljali o preživetih dogodivščinah tistega dne. Vsi skupaj smo preživeli en čudovit dan!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj