Na vsebino

Previdno pri kurjenju kresov

Na predvečer praznika dela bodo marsikje zagoreli kresovi. Uprava za zaščito in reševanje ob tem poziva k upoštevanju varnostnih pravil. V naravnem okolju je denimo treba upoštevati, da mora biti prostor okoli kurišča očiščen vsaj en meter od njegovega roba, kres pa mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe.

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni varnostni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci, so dodali na upravi za zaščito in reševanje.

Pri manjših kresovih, če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče obdano z negorljivimi materiali, denimo peskom, kamni ali opeko. Pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les, prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke, so še našteli na upravi. Ob vetrovnem vremenu se kres ne sme prižigati.

Po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, kurišče je priporočljivo prekriti z negorljivim materialom, kot sta pesek ali zemlja.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih. Uprava navaja, da lahko tudi lokalne skupnosti v naravnem okolju s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi, ki veljajo za določena, posebej zavarovana območja.

V primeru, da kres povzroči požar, je treba poklicati na številko 112, so dodali na upravi za zaščito in reševanje.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj