Na vsebino

Odšel je Janko Štampar, prior križniškega reda za Slovenijo

V 73. letu starosti je v noči iz 24. na 25. marec 2023 v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani umrl Janko Štampar. Štampar je bil rojen v Središču ob Dravi. Po mašniškem posvečenju (1976) je bil kaplan v Semiču in v Metliki, kjer je ostal do leta 1985. Takrat je bil imenovan za župnika v Semiču, to službo pa je opravljal vse do prihoda v župnijo Velika Nedelja, kjer je bil leta 2001 imenovan za župnika. Leta 2003 je postal prior križniškega reda za Slovenijo, to službo pa je opravljal vse do svoje smrti.

Med drugim je leta 2003 napisal Kroniko župnije Semič, leta 2010 pa knjigo Križniki v Sloveniji. Janka sem spoznal med njegovim službovanjem v Beli krajini kot človeka širokih pogledov, kot velikega ljubitelja narave in kot zelo družabnega človeka. Leta 2020 sem ga obiskal v Veliki Nedelji, kjer sva posnela nekaj urni intervju o njegovem življenju, razmišljanju, življenju v Beli krajini, o križniku, pesniku, kronistu in sodelavcu osvobodilne fronte Lojzetu Jožetu Žabkarju, ki je tako kot Janko, dolga leta služboval v Beli krajini, predvsem Črnomlju.

Janko je bil zelo neposreden sogovornik, kar je razvidno tudi iz kratkega odlomka iz obširnega intervjuja. Dostopno na Ženske v Beli krajini in na Štajerskem:

Odšel je pokončen človek, ki se ga bomo radi spominjali.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj