Na vsebino

Odkrijte Belo krajino z e-kolesom

Europe Direct Novo mesto in Lokalna akcijska skupina DBK v sodelovanju z RC Novo mesto, RIC Bela krajina, s Krajinskim parkom Kolpa in podjetjem GTM vabijo v nedeljo, 7. julija 2019, na posebno doživetje naravne in kulturne dediščine Bele krajine ter na odkrivanje neokrnjene Bele krajine z e-kolesi.

Belokranjski dan na kolEsU se bo pričel z zborom kolesarjev ob 9. uri pri Šokčevem dvoru v Žuničih. Do 10.30 bo možen brezplačen ogled tega muzeja in kulturnega spomenika na prostem. Ob 10.30 je štart kolesarjev na 2-urni vodeni kolesarski izlet čez brezove gaje s steljniki ter čez travnike in polja ob reki Kolpi z zanimivimi postojankami ob poti.

Trasa kolesarskega izleta bo potekala od dvora v Žuničih mimo Paunovičev v klanec na Preloko, kjer se bo z obzidja cerkve sv. Trojice razprl razgled na dolino reke Kolpe, proti Hrvaški do Petrove gore in Kleka na Velebitu. Sledil bo spust proti Vinici. Počitek in okrepčilo čaka kolesarje na kopališču pri Benetičevem mlinu, kjer je urejen tudi tehniški muzej. Za razgrete bo na voljo čas za hiter skok v osvežujočo Kolpo. Nadaljevanje umirjene ture poteka pod Žežljem, kjer se nahaja pomembna romarska cerkev, mimo Perudine in proti Bojancem, ki so pravoslavna vas s prvotnim črnogorskim prebivalstvom. Tu sledi kratek postanek pri pravoslavni cerkvi pred spustom proti Tribučam. Za vasjo Bedenj sledi pot čez vinorodni hrib Velika Plešivica in pod sv. Magdaleno mimo številnih belokranjskih starih lesenih hisov. Ob spustu proti vasi Dolenjci sledi postanek v turističnem naselju Krone Kolpa Heaven, nato pa še zadnji obrati koles proti Adlešičem in proti cilju v kampu Stari pod ob Kolpi, kjer bo potekal zaključek nedeljskega kolesarskega potepanja.

Od 13. ure naprej se dogajanje seli ob Kolpo, točneje v Adlešiče, kjer bodo v kampu Stari pod v sklopu dneva LAS DBK potekale rokodelske delavnice, prikaz starih znanj in ročnih spretnosti. Zainteresirani se bodo lahko preizkusili v izdelovanju tradicionalnih belokranjskih izdelkov. Ob 18. uri sledi zaključni del prireditve in koncert Preloških muzikantov brez vstopnine.

Ker je število e-koles omejeno, je za udeležbo na izletu potrebna predhodna prijava na e-mail [email protected], in sicer do petka, 5. julija 2019.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj