Na vsebino

Ocenjevanje sadnih sokov in žganj v Rimu 2023

Sadjarsko društvo Bele krajine, Domačija Raztresen, KGZS-KGZ Novo mesto in Javni zavod Krajinski park Kolpa so uspešno izpeljali že 19. ocenjevanje sadnih sokov in žganj. Že leta je to tudi mednarodni dogodek na katerega dobivamo vzorce iz vse Slovenije, pa tudi Hrvaške. Tudi strokovna komisija, ki vse vzorce oceni je sestavljena iz predstavnikov obeh sosednjih držav (novi predstavnik iz Narodnega parka Risnjak je letos sodeloval še kot pripravnik).

Šestčlanska komisija (Klemen Saje, Janez Humljan, Branko Matkovič, Martin Mavsar in Tatjana Kmetič Škof), ki ji je predsedovala Milena Štolfa iz KGZ Nova Gorica je ocenila 39 žganj, 11 likerjev in 11 sadnih sokov. Da večletno strokovno delo na tem področju prinaša pozitivne rezultate so dokazali preneseni vzorci, ki so bili dobro ocenjeni, le 4 pa so bili izločeni kot neprimerni.

Zlato priznanje (18-20 točk) je dobilo 11 žganj, 4 likerji in 6 sokov. Srebrno priznanje (16,5-17,99 točk) je dobilo 12 žganj, 5 likerjev in 3 sokovi. Bronasto priznanje (15-16,49) pa je bilo podeljeno 12 žganjem, 2 likerjem in 2 naravnim sokovom.

Ocenjevanje je potekalo v torek 21. marca, podelitev priznanj in pokušina vseh vzorcev pa je bila 24. marca. Oba dogodka sta potekala že tradicionalno na Domačiji Raztresen v Rimu. V okviru podelitve je Tatjana Kmetič Škof specialistka Kmetijske svetovalne službe KGZ Novo mesto izvedela predavanje o osnovah registra kmetijskih gospodarstev in dopolnilnih dejavnostih na kmetiji. Po pozdravu gostitelja Borisa Raztresena-Boreta, so udeležence nagovorili tudi direktorja NP Risnjak Mario Antolić in KP Kolpa Boris Grabrijan, predsednik Sadjarskega društva Bele krajine Matej Rožič, predstavnik strokovne komisije Klemen Saje in župan občine Črnomelj Andrej Kavšek. Samo prireditev pa so s tematskim kulturnim programom popestrili Gregor, Peter in Andrej Kmetič ter Špela Škof. Podelitve priznanj se je poleg Belokranjcev udeležila številčna ekipa iz Gorskega Kotarja v organizaciji NP Risnjak (partnerska organizacija KP Kolpa), pa tudi sadjarji iz Goričkega, Posavja, Dolenjske in Slovenske Istre.

Rezultate ocenjevanj si lahko ogledate v priponki.

Priponke

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj