Na vsebino

Ob dnevu Rudolfa Maistra tudi spomin na Jožka Slobodnika

Generalu Maistru in njegovim borcem so se poklonili tudi na slovesnosti v Metliki. Foto: Nikola Vukmanič
Generalu Maistru in njegovim borcem so se poklonili tudi na slovesnosti v Metliki. Foto: Nikola Vukmanič

Danes je državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru.

General Rudolf Maister (1874-1934) sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. S svojim pogumnim dejanjem je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, najprej v Mariboru, nato pa tudi na širšem štajerskem območju uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Belokranjsko društvo general Maister je v organizaciji njegovega predsednika Jožeta Matekoviča in s podporo Občine Metlika, dan Rudolfa Maistra sinoči obeležilo s proslavo v Kulturnem domu Metlika. Pozdravni nagovor je imela metliška županja Martina Legan Janžekovič, slavnostni govornik pa je bil predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor, zgodovinar Aleš Arih, ki je opisal dejanje trmastega domoljuba in sposobnega vojskovodje generala Rudolfa Maistra ter njegovih soborcev.

Eden najožjih Maistrovih soborcev je bil Belokranjec Jožko Slobodnik z Radovice pri Metliki. S pomočjo dobro organizirane mobilizirane vojske okrog 4.000 mož so 23. novembra 1918 zjutraj v samo 47 minutah razorožili nemško Zeleno gardo - Schutzwehr in s tem dejanjem prevzeli vojaško upravo Maribora in spodnje Štajerske v svojo oblast, potem pa postopoma začeli prevzemati tudi civilno oblast. Že v novembru 1918 so Maistrove enote zasedle vse kraje ob narodnostni meji od Radgone do Šmohorja v Ziljski dolini. Narodna vlada v Ljubljani tega žal ni priznala in tudi zato se je zgodil plebiscit na Koroškem in del slovenskega narodnega ozemlja je bil takrat izgubljen. Kljub temu pa je po zaslugi generala Maistra in njegovih soborcev velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Dan Rudolfa Maistra je od leta 2005 slovenski državni praznik, ki pa ni dela prost dan. Letos je vlada leto 2024, ko bo 150. obletnica rojstva in 90. obletnica Maistrove smrti, razglasila za leto generala Rudolfa Maistra.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj