Na vsebino

O žici na meji tudi v najbolj branem italijanskem časopisu

Il sole 24 Ore, največji Italijanski medij, na katerega strani Slovenija le redko pride, je na enem najpomembnejših mest časopisa objavil novico o prizadevanjih civilne iniciative za odstranitev nevarne žice ob Kolpi.

V navednicah je prevod članka, original (za tiste, ki znate italijansko) pa je v viru spodaj.

"V Sloveniji napetost zaradi anti-migrantske bodeče žice. Možne tudi velike ekonomske izgube.

V Sloveniji raste napetost zaradi odločitve premierja Mira Cerarja, da postavi pravi zid iz bodeče žice za zaustavitev toka migrantov, ki prečkajo slovenski teritorij, da bi dosegli druge evropske destinacije. Čeprav se je tok beguncev v zadnjih tednih zmanjšal, slovenska vojska, s pomočjo drugih vojska iz vzhodne evrope, nadaljuje s postavljanjem tako imenovane “tehnične ovire”, ki naj bi bila po nameri iz Ljubljane dolga vsaj 80 km in visoka 1,8 metra. Ampak slovenski prebivalci kažejo vse kaj drugega, kot soglašanje s Cerarjem.

Odprto pismo, podpisano s strani vplivnih ljudi iz politke in intelektualcev, je odprlo pot protestniškemu gibanju. Tiskovna konferenca, ki je potekala v Beli krajini ob reki Kolpi – Schengenski meji med Slovenijo in Hrvaško – je razkrila predlog pobude za presojo legitimnosti na ustavno sodišče Republike Slovenije. Skupina državljanov: Stanko Štrajn, Violeta Tomič, Matjaž Hanžek, Dušan Plut, Božidar Flajšman in Peter Črnič trdi, da nova zakonodaja, ki omogoča bodečo žico, krši 32. člen ustave, ki govori o svobodi gibanja, omejuje lastninsko pravico (bodeča žica je bila nasilno postavljena na privatni lastnini) in krši pravico državljanov do uživanja vodnih virov, krši 70.člen ustave in drugo zakonodajo.

Iniciativi in protestom se pridružuje že peti poziv Hrvaške k odstranitvi bodeče žice. “ Gospodarske posledice za državo in še posebej za to regijo bodo težke” pravi Peter Črnič, direktor razvojne agencije RIC Bela krajina, ob robu novinarske konference. “Bodeča žica je bila zgrajena v regiji, ki se je osredotočila na razvoj ekoturizma in si prizadeva spodbuditi neposredne naložbe v pokrajini, ki trpi zaradi 20% brezposelnosti. Poleg tega da je nesprejemljiva moralno in politično, je ta žica postavljena na privatnih parcelah, pogosto brez predhodnega obvestila, tudi na vrtovih zgradb, ki se uporabljajo v turistične namene v območju varovanja narave. Vsak dan jelenjad in druga divjad najdejo grozno smrt, ko se ne morejo osvoboditi iz bodeče žice vojaške tipologije, medtem, ko v teh krajih še ni bilo toka migrantov, ki bi naletele na smrtonosno oviro.

V Sloveniji turizem prispeva 13% bruto produkta in 40% turističnih storitev, ki so izvožene, predstavlja največjo izvozno storitev na nacionalnem nivoju. Pravkar so bili objavljeni podatki o slovenskem turizmu, ki nadaljuje z rastjo, 7% v prvih šestih mesecih leta; postavitev bodeče žice v eno najbolj naravnih delov države je, med drugim, ekonomski boomerang. Italijani predstavljajo prve turiste po številu nočitev. Podjetij z italijanskim kapitalom je v Sloveniji približno 2000, s tem, da je ta številka v porastu."

S klikom na njihovo spletno stran bo članek dlje časa ostal na vrhu, torej, obvezno kliknite na Il Sole 24 ore

Vir: Il sole 24 Ore
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj