Na vsebino

O ustavnosti bodeče žice

Jutri ob 10.30 bo na metliškem kopališču potekala novinarska konferenca na kateri bo podan predlog civilne iniciative za ustavno presojo postavljanja žice na obali reke Kolpe in kaj žica pomeni za življenje in gospodarstvo v Beli krajini.

V imenu varnosti državljanov in državljank Republike Slovenije je slovenska vojska z gostujočimi vojaki iz Vzhodne Evrope na celotnem bregu reke Kolpe začela postavljati žico z rezili. V Beli krajini je življenje ob Kolpi neposredno povezano z naravo, reka Kolpa pa je od nekdaj tudi simbol sodelovanja in prijateljstva med Slovenci in Hrvati. Že tako najbolj zanemarjen, pozabljen in investicijsko podhranjen del Slovenije zdaj postaja območje militarizacije. Reka Kolpa po propadu industrije v Beli krajini daje kruh in preživlja s svojimi naravnimi bogastvi številne belokranjske družine, obkolpsko območje je nenazadnje Naravni park, ki ga je potrebno varovati ne pa uničevati. Žičnat zid na obali Kolpe pomeni za številne tukajšnje kmete, turistične delavce in tudi prebivalce dokončno ekonomsko smrt in izključitev. Ne zdajšnja, ne prejšnje vlade, niso imele posluha za propad Bele krajine in njen potencial, nihče se ni oziral na množične migracije iz tega ekonomsko podhranjenega območja zadnjih 20 let, tu vlada tudi najvišja brezposelnost v Sloveniji. Ker se tudi zdajšnji vladi ni zdelo smiselno o učinkih žičnatega zidu posvetovati s tukajšnjimi prebivalci, vlagamo na Ustavno sodišče pobudo za ustavno presojo postavljanja žice ob Kolpi, ki je že izolirala številne hiše in rodovitna zemljišča. Ker čez Kolpo v času migracij ni šel niti en begunec, se sprašujemo, čemu žica na Kolpi?

Pobudo za ustavno presojo bomo ob žici na metliškem kopališču predstavili na novinarski konferenci. Na tiskovni konferenci bomo sodelovali pobudniki ustavne presoje, sicer Belokranjci in prijatelji Bele krajine:
Peter Črnič
Božidar Flajšman
Matjaž Hanžek
Dušan Plut
Stanko Štrajn
Violeta Tomič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj