Na vsebino

"Nujno potrebna" stanovanja ostajajo prazna

Nov stanovanjski objekt v Črnomlju je trenutno 47-odstotno zaseden.
Nov stanovanjski objekt v Črnomlju je trenutno 47-odstotno zaseden.

V Sloveniji po podatkih ministrstva za solidarno prihodnost ta trenutek urgentno primanjkuje od 10.000 do 16.000 stanovanj. In medtem, ko je streha nad glavo za številne državljane postala luksuz in ne pravica, v Črnomlju številna najemna stanovanja v novem večstanovanjskem objektu na Čardaku ostajajo prazna.

Ko so 27. avgusta 2021 v Črnomlju po več kot treh desetletjih slovesno odprli nov stanovanjski objekt z 48 stanovanji, od katerih jih je 30 kupil Stanovanjski sklad RS, je bilo slišati, da je mesto s tem dobilo stanovanja, ki so jih nujno potrebovali. Čeprav Sklad v Črnomlju prej svojih stanovanj ni imel, so od odprtja objekta do danes uspeli oddati vsega 14 stanovanj, kar pomeni, da jih več kot polovica ostaja neizkoriščenih.

Na Stanovanjskem skladu ne znajo razložiti, zakaj stanovanja na Čardaku niso zasedena, saj za vse lokacije, na katerih razpolagajo z novimi najemnimi stanovanji, veljajo isti pogoji. Povsod oddajajo neopremljena stanovanja, podlaga za izračun najemnine pa je ista kot pri vseh preostalih lokacijah, ki sodijo v isto kategorijo kot črnomaljska stanovanja.

»Izkazalo se je, da bi ljudje pri nas bi raje imeli lastniška stanovanja. Občina Črnomelj si prizadeva uskladiti se s Stanovanjskim skladom, da bi se stanovanja, ki jih imajo v Črnomlju, začela tudi prodajati,« so nam črnomaljski stanovanjski fenomen pojasnili na tamkajšnji občinski upravi.

Na Stanovanjskem skladu sicer ugotavljajo, da je zanimanje prosilcev, ki si želijo svoje stanovanjsko vprašanje rešiti z njihovo pomočjo, veliko. Na zadnjem javnem razpisu, ki so ga izvedli 26. januarja letos, so tako oddali 191 od 212 ponujenih stanovanj, med neoddanimi pa jih je bilo največ prav v Črnomlju, kjer so od 14 ponujenih, uspeli oddati eno samo stanovanje. Med stanovanji za stroškovni najem v JV Sloveniji in Posavju ima Sklad trenutno skupno praznih 26 stanovanj, med njimi kar 16 v Črnomlju. V Kočevju sta denimo od 93 stanovanj trenutno prosti le dve, podobno je tudi v Novem mestu in Brežicah. Nov termin zbiranja prijav ter izbora najemnikov, kot tudi seznam neoddanih, torej razpoložljivih stanovanj, bodo predvidoma objavili v prihodnjih dneh.

Mesečna najemnina za slabih 46 kvadratnim metrov veliko stanovanje Stanovanjskega sklada v novem objektu na Čardaku znaša 312 evrov, za slabih 70 kvadratov veliko stanovanje pa 489 evrov. Sklad ima eno stanovanje površine 58,8 kvadratnih metrov tudi v Metliki, ki pa je zasedeno. Mesečna najemnina tam znaša 179 evrov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj