Na vsebino

Naravoslovni dan - Naravna dediščina Bele krajine

V torek, 7. 6. 2022, so se učenci 4. razredov matične šole in učenci 3. in 4. razreda podružnične šole Štrekljevec odpravili na naravoslovni dan.

Prvi postanek so imeli v Metliki, kjer so si ogledali Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča. Spoznali so zgodovino slovenskega gasilstva, pripovedko o Sv. Florjanu – zavetniku gasilcev ter si ogledali staro gasilsko opremo in brizgalne. Nato so se odpravili proti Črnomlju, kjer so si ogledali sotočje rek Lahinje in Dobličice in »črnomaljsko tromostovje« ter se med pavzo posladkali tudi z odličnim sladoledom.
Pot so nato nadaljevali proti Vinici, kjer so si ogledali Spominsko hišo Otona Župančiča, spoznali pesnikovo življenje in njegova literarna dela, si ogledali njegove predmete ter poslušali recitacije njegovih pesmi. Pot jih je nato, ob mejni reki Kolpi, vodila na zadnjo destinacijo, in sicer v Muzej domače obrti Cvitkovič v Adlešičih, kjer sta jih sprejeli ga. Marija Gregorič, naša upokojena učiteljica, in Ana Cvitkovič ter jih seznanili s predelavo lanu, izdelavo belokranjske pisanice ter domačega platna.
Polni vtisov in dobre volje so se odpravili nazaj proti Semiču, kjer so jih že nestrpno pričakovali njihovi starši.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj