Na vsebino

Črnomelj fčasih (247)

Fotografija iz arhiva Pomorskega muzeja Sergeja Mašere v Piranu
Fotografija iz arhiva Pomorskega muzeja Sergeja Mašere v Piranu

Največja jugoslovanska ladja tistega časa

Ob zgraditvi je to bila največja ladja jugoslovanske trgovske mornarice, po nosilnosti je prekašala vse naše tedanje ladje. Bila je prva jugoslovanska čezoceanka za prevoz razsutega tovora (t. i. bulc carrier), kakršne so takrat premogle samo svetovne pomorske velesile. Naročnica in lastnica ladje je bila Splošne plovbe Piran.

Ladja Bela krajina je bila zgrajena v ladjedelnici Uljanik v Pulju pod taktirko Belokranjca Josipa Kopiniča. Kopinič je bil tedaj direktor Uljanika in tudi boter ladje Bela krajina. Krst in splavitev ladje sta bila 18. decembra 1960, med večtisočglavo množico ljudi je bila tudi številčna belokranjska delegacija. Dogodek je močno odmeval v takratnih medijih, gl. npr. članek iz Dolenjskega lista (spodaj).

Po splavitvi so ladjo v Uljaniku seveda še dogradili in opremili (lastne nakladalne in razkladalne naprave, inventivno zasnovana tovorna dvigala, najsodobnejše navigacijske naprave, ena naših prvih ladij s klimatskimi napravami v stanovanjskih in družabnih prostorih ...). In 5. avgusta 1961, na vrhuncu turistične sezone, “se je prišla vsa mlada, nova in moderna predstavit v svojo matično luko pred Piranom” in se tam “zasidrala kakor plavajoča gora, zastirajoč očem obzorje proti savudrijskemu rtiču.” (gl. Delo, 7. 8. 1961, članek spodaj)

Ladja Bela Krajina je bila ponos Uljanika, kjer so jo zgradili, Splošne plovbe, ki je bila njena lastnica, in Bele krajine, po kateri je bila poimenovana.

Priložene fotografije je uredništvu Preloke.si prijazno posredoval Jože Utenkar, nekoč kapitan ladij in pozneje tehnični direktor Splošne plovbe Piran, ki do potankosti pozna vse ladje, ki so kdaj plule v floti Splošne plovbe. Še več fotografij iz njegovega bogatega arhiva o “naši” ladji bomo objavili v nadaljevanju. V enem od naslednjih člankov pa pričakujte tudi intervju s kapitanom Utenkarjem.

Zapisala Ana Starešinič.

Vir: Črnomelj fčasih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj