Na vsebino

Metliški sokoli in sokolice navdušili na grajskem dvorišču

Foto: Nikola Vukmanič
Foto: Nikola Vukmanič

Letos mineva 160 let od ustanovitve prvega telovadnega društva na Slovenskem, gimnastičnega društva Južni sokol v Ljubljani. Ob visokem jubileju se bodo v različnih slovenskih krajih, predvsem tam, kjer delujejo sokolska društva, zvrstile številne prireditve. S ciljem, da bi se glas sokolstva čim bolj razširil, so se sinoči na gradu v Metliki predstavili tudi metliški sokoli in sokolice. Z javno telovadno vajo, na katero so povabili tudi goste, so poleg 160-letnice sokolskega gibanja v Sloveniji, obeležili tudi 116 let sokolstva v Metliki.

Novembra leta 1907 je bilo v Metliki ustanovljeno društvo Belokranjski sokol, ki je v letih pred prvo svetovno vojno širilo sokolsko zamisel po Beli krajini in nastopalo na zletih bratskih društev doma in v tujini. Skupina metliških fantov se je leta 2007, ob 100-letnici sokolstva v Metliki odločila, da bodo ohranili in širili duh sokolstva. Nabavili so telovadno opremo in svečane uniforme ter pod vodstvom Mojce Vraničar začeli vaditi telovadne slike in nastope. Postajali so vedno bolj prepoznavni in v teh letih nanizali številne nastope doma in na tujem.

Na tokratni javni vaji na metliškem grajskem dvorišču so se s svojo točko predstavile tudi metliške sokolice, ki so prav tako prvič nastopile ob 100-letnici društva Belokranjski sokol. Kot gostje večera so z nastopi navdušili tudi veterani ljubljanskega sokolskega društva Bežigrad in članice Twirling klub Spin Bela krajina.

V Sokolsko zvezo Slovenije je danes vključenih več kot 60 društev in klubov po vsej Sloveniji. Društva ohranjajo in širijo vrednote sokolstva, kot so demokratičnost, tovarištvo, domoljubje in spoštovanje maternega jezika.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj