Na vsebino

Metliški obrtniki so se potepali po Goriških brdih

Skupinska fotografija pri vinarju Sosoliču.
Skupinska fotografija pri vinarju Sosoliču.

Metliški obrtniki so se minulo soboto potepali po Goriških brdih, ki so znana po številnih vinogradih na hribčkih, po vinarjih, sadjarjih in kmečkih turizmih.

Prvi postanek je bil na Kostanjevici nad Novo Gorico. Spoznali smo zanimivo zgodovino cerkve in k njej prizidanega frančiškanskega samostana. Sprehodili smo se še po bogati samostanski knjižnici, katere začetki segajo v 16. stoletje in je od leta 1952 zaradi svojih dragocenosti kulturni in zgodovinski spomenik. Posebna zanimivost je kakih 30 prvotiskov in slovnica Adama Bohoriča Zimske urice iz leta 1584 z avtorjevim lastnoročnim posvetilom.

Ogledali smo si še grobnico francoske kraljevske rodbine Bourbonov pod cerkvijo in se sprehodili po samostanskem vrtu z zbirko zgodovinskih vrtnic bourbonk, ki v teh dneh lepo cvetijo in dišijo.

Po ozki cesti smo nato zapeljali na Sabotin do Parka miru. V času 1. svetovne vojne je bil Sabotin področje, kjer so potekale težke bitke in nam še predobro znana Soška fronta. Najprej smo se okrepčali s toplo malico. S sprehodom skozi jarke in rove ter z obiskom kaverne je bilo z razlago lokalnega vodnika še vedno mogoče zaznati grozljive prizore in težke razmere, ki so bile tu v času soških bitk.

Sončni žarki so nas pospremili na hrib Gonjače, kjer so se mnogi podali na 23 metrov visok razgledni stolp in uživali v razgledu po širši okolici.

Pot nas je nato vodila v vas Šmartno, ki se nahaja v geografskem središču Goriških brd. Sprehod med lepo urejenimi in obnovljenimi ozkimi ulicami je bilo prav prijetno potovanje skozi čas. Kosilo z lokalno hrano so nam pripravili v Hiši kulinarike.

K dobri hrani spada še dobra kapljica. Naša zadnja postojanka tega dne je bil še vinar Sosolič v Zalem Bregu, kjer smo v prijetnem ambientu poskusili pet odličnih vrst vina.

Polni novih vtisov, doživetja hrane in briškega vina smo še malo uživali na toplem soncu, nato pa se je bilo le potrebno odpraviti proti domu.

Potepanje po Goriških brdih je bil prvi enodnevni izlet v zgodovini metliške obrtne zbornice. Dobro razpoloženi udeleženci smo se strinjali, da si, poleg tradicionalnih večdnevnih izletov, želimo tudi takih krajših in da jih bomo na zbornici za naše člane pripravljali tudi v prihodnje.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj