Na vsebino

Metliški Božički pridno zbirali darila

Zavod 364 s skupino prostovoljcev že deset let vsako leto vabi ljudi, da postanejo Božiček za en dan. Božički pred božičem pripravijo darilo za otroka ali starostnika s seznama in ga odložijo na zbirnem mestu. Tradicionalna akcija vsako leto presega rekorde tako po številu prijavljenih Božičkov kot obdarovancev: letos je na seznamu prejemnikov daril tako več kot 14.000 otrok in mladostnikov, kar je za okrog tisoč več kot lani.

V Območnem združenju Rdečega križa Metlika so k omenjeni vseslovenski akciji pristopili pred desetimi leti in do danes razveselili 1800 otrok. Tokrat je od 14. do 30. novembra zbirno mesto za Božičkova darila v prostorih gasilskega doma Metlika obiskalo 50 Božičkov. Na Metliškem bodo preko omenjene akcije letos tako razveselili 205 otrok in 40 starostnikov, ki bodo o prevzemu darila prejeli obvestilo. V akciji je letos sodelovalo 15 prostovoljcev Rdečega križa Metlika.

Slovenski neprofitni projekt Božiček za en dan je ena najbolj priljubljenih dobrodelnih projektov v Sloveniji. Vsako leto ga pripravljata Zavod 364 in skupina posameznikov. Projekt je leta 2012 prvič izvedla Savina Goličnik, ki je kar iz svoje dnevne sobe obdarila 225 otrok. Vsako leto je sodelovalo več otrok, leta 2016 so darila prvič prejeli tudi socialno šibkejši starostniki. V desetih letih, odkar akcija poteka, pa je bilo razdeljenih več kot 90.000 daril.

Dobrodelnost v prazničnem decembru

Letošnji praznični december bo zagotovo poseben saj prinaša nove draginje in izzive. Kar pa ne pomeni, da ne moremo sebi in drugim ustvariti dobrega razpoloženja, ki smo ga bili vajeni prejšnja leta. Rdeči križ Metlika bo tako že tretje leto zapored izpeljal akcijo Kosilo v decembru. V dobrodelno akcijo je vključenih 16 oseb, ki jih je življenje potisnilo na rob in jim bodo prostovoljci vse dni v decembru dostavili 336 brezplačnih kosil.

Rdeči križ Metlika v decembru tradicionalno izvaja tudi program Tretja generacija. 35 prostovoljcev bo do konca leta obiskalo okrog 560 metliških občanov, starih 80 let in več ter jim na ta način dalo vedeti, da niso pozabljeni. Pripravljajo pa tudi novoletne čestitke za okrog 180 oskrbovancev obeh enot Doma starejših občanov Metlika.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj