Na vsebino

Med tistimi, ki dobijo največ, tudi občini Metlika in Črnomelj

Vlada je na včerajšnji dopisni seji potrdila višino povračila posameznim občinam zaradi povečanega nadzora meje zaradi nezakonitih migracij. Kot smo že poročali, jim je država skupaj namenila pet milijonov evrov. Skupno imajo največ sredstev na razpolago občine Koper, Ilirska Bistrica, Brežice, Črnomelj, Metlika in Lendava, so sporočili po seji vlade.

Vlada namreč ugotavlja obstoj povečanega nadzora državne meje zaradi migracij in s tem povečanje stroškov občin. Te lahko delno povračilo stroškov pri ministrstvu za notranje zadeve uveljavljajo do 15. novembra.

Dva milijona evrov je namenjenih za vse občine ob državni meji, tri milijone pa za občine ob najbolj obremenjenih 32 občinah na južni meji. Pri povračilih, namenjenih vseh občinam, bo imela Občina Metlika, ki ima državno mejo s sosednjo Hrvaško v dolžini 69 kilometrov, na razpolago 99.669 evrov. Občina Črnomelj, ki ima 53 kilometrov meje s Hrvaško, pa 74.548 evrov. Za primerjavo: največ sredstev ima iz tega naslova na voljo občina Lendava (107.579 evrov), Brežice 98.657 evrov, Koper 90.642 evrov, Ilirska Bistrica pa 67.303 evrov.

Pri povračilih, namenjenih najbolj obremenjenim občinam, pa bodo imele največ sredstev na voljo občine Koper (345.455 evrov), Ilirska Bistrica (290.996 evrov ), Brežice (254.896), Črnomelj (249.663 evrov), Metlika (210.323 evrov) in Lendava (142.746 evrov)

Občine lahko v zahtevku za delno povračilo stroškov uveljavljajo upravičene stroške, med katere sodijo stroški zaradi obnove in vzdrževanja občinskih cest in javnih poti, ki so dodatno obremenjene zaradi povečanega nadzora državne meje, stroški osvetlitve občinskih cest in javnih poti ter drugi stroški, ki nastanejo občinam v želji povečati varnost občanom in so posledica povečanega nadzora državne meje.

Višino nastalih stroškov za tekoče koledarsko leto morajo izkazati z ustreznimi listinami in utemeljitvijo namenske porabe, zahtevek pa poslati ministrstvu za notranje zadeve do 15. novembra.

Vlada se je sicer na sredini seji seznanila tudi s poročilom posebne vladne delovne skupine za pripravo predlogov za učinkovitejše varovanje meje, katerega del so tudi predlogi, kako zagotoviti učinkovitejše varovanje meje.

Ministrstvoma za notranje zadeve in za obrambo je vlada naročila, naj v okviru svojih področjih predloge proučita in v treh mesecih vladi poročata o njihovi realizaciji, je še zapisano v sporočilu po seji vlade.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj