Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Oton Berkopec

Na današnji dan leta 1906 se je v Vinici rodil bibliograf, literarni zgodovinar, publicist in prevajalec Oton Berkopec.

Po maturi na novomeški gimnaziji je študiral slavistiko v Ljubljani in Pragi, kjer je leta 1935 doktoriral. Tu je skoraj pet desetletij opravljal razne dolžnosti: bibliotekar v Slovanski in nato univerzitetni knjižnici, znanstveni sodelavec češkoslovaške akademije znanosti ter lektor slovenščine na Karlovi univerzi v Pragi. Ukvarjal se je zlasti z literarnimi in kulturnimi stiki med slovanskimi narodi, posebej na področju književnih vezi med Čehi in Slovenci.

Literarnozgodovinske prispevke, na primer o Prešernu, Cankarju, Prežihovem Vorancu pri Čehih, je objavljal v slovenskih in čeških strokovnih revijah, zbornikih ter enciklopedijah. V čeških publikacijah je objavil veliko člankov, v katerih je poročal o novih knjigah, predstavljal portrete jugoslovanskih književnikov in obravnaval medsebojne stike. Prevajal je v obeh smereh: v češčino je prevajal Ivana Cankarja, Franceta Bevka, Vida Pečjaka, Elo Peroci in druge, v slovenščino I. Olbrachta, K. Čapka, M. Majerovo, J. Lado, F. Langerja.

V težnji po prepesnjenju najboljših predstavnikov slovenske poezije je sodeloval s češkimi pesniki prevajalci in tako so bili v češčino prevedeni Oton Župančič (1962), Srečko Kosovel (1974) in pesniki v dveh antologijah slovenske poezije: zbirka Hvĕzdy nad Triglavem (1940 in 1946) in Nove hvĕzdy nad Triglavem (1983).

Na Češkem je bil za svoje delo deležen številnih častnih funkcij in priznanj. Njegove zasluge za znanstveno in kulturno delo so bile priznane tudi v domovini: bil je častni član Društva književnih prevajalcev Slovenije, 1971 je postal dopisni, 1981 pa redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Dobil je Čopovo diplomo.

Oton Berkopec je umrl 16. septembra 1988 v Ljubljani.

Vir: Zaslužni Belokranjci: umetniki in znanstveniki, Belokranjski muzej Metlika, 2011
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj