Na vsebino

Kučan v Lokvah: Vojne niso še nikoli rešile težav

Pri spomeniku v Lokvah pri Črnomlju, kjer je v tragični nesreči na današnji dan leta 1944 umrl slovenski španski borec, partizanski general in narodni heroj Franc Rozman - Stane, so danes pripravili spominsko slovesnost ob 78-letnici njegove smrti.

Zbrane je nagovoril črnomaljski župan Andrej Kavšek, slavnostni govornik pa je bil prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan. Slednji je po poročanju N1 velik del govora na slovesnosti posvetil vojni v Ukrajini in nujnosti njene zaustavitve. Poudaril je, da vojne niso še nikoli rešile težav in jih tudi sedaj ne bodo. Po njegovem je potrebno odpreti prostor za govorico miru, za zaustavitev vojne, ne pa za njeno širitev in stopnjevanje.

Po Kučanovih navedbah bi morali evropski voditelji zaradi odgovornosti do svojih državljanov zbrati zadosti moči za oblikovanje globalnega zavezništva za dokončno prepoved jedrskega oboroževanja in uporabe jedrskega orožja. To bi morali storiti danes, ne jutri. Prepričan je, da bi iniciator pobude, s katero bi lahko prispevali h globalnemu zavezništvu za dokončno prepoved jedrskega oboroževanja, lahko bili tudi voditelji majhnih držav, kot je Slovenija. Izrazil je upanje, da bi se takšni pobudi pridružili tudi novi predsednik ali predsednica republike ter veliko novoizvoljenih županov.

Spomnil je na slovenske izkušnje, ko je v boju proti vojaško mogočni JLA v desetdnevni osamosvojitveni vojni zmagal pogum slovenskih teritorialcev in miličnikov, vendar so že prvi trenutek začeli tudi aktivno iskati priložnosti, ki bi omogočile prekinitev spopadov, premirje, mir. »Ob pomoči takratne Evropske skupnosti smo se izognili visokemu krvnemu davku ter materialnemu in duhovnemu uničevanju, kakršnemu smo bili več let priča na Balkanu,« je poudaril Kučan.

Tudi sedanjo z ničemer opravičljivo vojno, »ta zločin, ki ga je z agresijo na suvereno državo zagrešila ruska politika«, bi bilo po njegovih besedah mogoče preprečiti. Pristajanje na uporabo orožja kot glavnega sredstva za reševanje odprtih vprašanj med državami po Kučanovem prepričanju ogroža celotno svetovno ureditev in njene vzvode za preprečitev vojne svetovnih dimenzij. Dodatno skrb vzbuja to, da gre za prvo vojno, v kateri je grožnja z atomskim orožjem realna.

V spomin na tragični dogodek so k spomeniku komandanta glavnega štaba narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije ter narodnega heroja Franca Rozmana - Staneta in njegovih soborcev predstavniki združenj, strank in ustanov položili cvetje.

V kulturnem programu prireditve, ki jo je povezoval Tadej Fink, so sodelovali mešani pevski zbor Samospev Črnomelj, učenci OŠ Komandanta Staneta Dragatuš, komorna zasedba Orkestra Slovenske vojske, Nina Šalamon in harmonikar Vlado Matkovič.

Spominski slovesnosti je prisostvovala tudi častna straža Slovenske vojske.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj