Na vsebino

Kolpa se že razliva, narašča tudi Lahinja

Lahinja v Črnomlju. Foto: A.R.
Lahinja v Črnomlju. Foto: A.R.

Ob že drugem sredozemskem ciklonu v zadnjem tednu na Agenciji RS za okolje (Arso) glavnino padavin pričakujejo v naslednjih šestih urah, ker so nekatere reke zlasti v južnem delu države že zelo polne, pa je tam pričakovati zaostreno dogajanje. Na jugovzhodu največje pretoke pričakujejo v sredo in četrtek.

"Glavnino padavin pričakujemo v naslednjih šestih urah, ko se bodo preko Bosne in Hercegovine ter severnega dela Hrvaške k nam premikali vedno novi padavinski sistemi in bodo deloma konvektivni, kar pomeni, da bodo poleg ciklonalnih dviganj prisotna tudi vertikalna, to pa povečuje možnost močnejših nalivov," je dejal hidrometeorolog Brane Gregorčič.

Kot je dodal, so prav zaradi možnih nalivov, ki so lahko lokalno zelo izraziti, zaostrili stopnjo opozorila, ki je zdaj na severovzhodu Slovenije deloma celo rdeče, na jugu pa zaenkrat oranžno.

Po besedah hidrologa Janeza Polajnarja so reke na teh območjih precej polne, kar še posebej velja za južni del države. Kolpa se po njegovih besedah že razliva, narašča tudi Lahinja. Kolpa in njeni pritoki bodo narasli zelo hitro, hudourniško, je za N1 opozoril Polajnar. Več težav bo sicer narasla Kolpa povzročala v spodnjem toku na Hrvaškem. “V Karlovcu in dolvodno pričakujejo kar obsežne poplave Kolpe. Možne pa so poplave tudi pri nas od Osilnice dolvodno, saj bo šla glavnina padavin tudi čez to območje,” napoveduje hidrolog. Stanje v Karlovcu se sicer po zadnjih informacijah štaba tamkajšnje civilne zaščite umirja, saj je reka Kolpa prenehala naraščati.

Prvi mož uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je povedal, da že nekaj dni spremljajo aktivnosti, povezane s poplavami in drugimi povečanimi naravnimi dogodki, ob tem pa dobro sodelujejo z lokalnimi skupnostmi.

V skladu z napovedmi Arsa so dvignili pripravljenost ter v celoti pregledali vso razpoložljivo opremo v tem delu Slovenije. Pripravljene so tudi enote za obsežnejše prečrpavanje vode, ki so namenjene za sodelovanje v morebitnih poplavah.

Na podlagi današnje odredbe poveljnika civilne zaščite so okrepili ekipe v petih regijskih centrih, zato je Behin prepričan, da stvari obvladujejo in so v marsičem že vnaprej predvideli scenarije. "Seveda pa je narava nepredvidljiva. Na srečo na severovzhodu države pričakujemo umirjanje razmer, na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja pa se bodo vodotoki poviševali še kar nekaj časa, zato moramo biti na to pripravljeni," je dodal.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj