Na vsebino

Knjižnica semen bogato »obrodila«

Krajevna knjižnica Semič se lahko od letošnjega aprila pohvali tudi s Knjižnico semen, nakup katere nam je omogočila Občina Semič. Knjižnica semen deluje tako kot vsaka druga knjižnica, le da se v njej izposoja vrečke z domačimi, avtohtonimi semeni iz lokalnega okolja. Iz njih se vzgoji rastline, ki v kolikor lepo obrodijo, del semen ponovno vrnejo v knjižnico. Član Knjižnice Črnomelj si lahko naenkrat izposodi tri vrečke semen. Vrečke s semeni si lahko naši člani izposodijo vse od začetka februarja do konca oktobra.

Pregled o zalogi semen si lahko pogledate tudi na naši spletni strani, na kateri dobite tudi ostale informacije o Knjižnici semen. V Knjižnico semen je bilo do oktobra vnešenih 77 različnih vrst semen, ki so se nahajala v 378 vrečkah in so jih prispevali številni posamezniki. Do začetka oktobra si je 18 naših članov izposodilo 57 vrečk s semeni, iz katerih so uspešno vzgojili nove rastline. Letošnja sezona vrtnarjenja se sicer počasi zaključuje in tudi Knjižnica semen bo konec oktobra zaprla svoje predalčke. V tem času ne bomo počivali.

Pred novo sezono v letu 2023 bomo organizirali predavanje na temo vrtnarjenja, da se bomo polni novega znanja lahko še bolj uspešno spoprijeli z izzivi sodobnega vrtnarjenja. Lepo vabimo tudi vse pridne vrtnarje in vrtnarke, da svoja lastna semena prinesejo v Krajevno knjižnico Semič. Ohranimo naše avtohtone sorte tudi za naše zanamce.

Vir: Knjižnica Črnomelj, Krajevna knjižnica Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj