Na vsebino

Khalila bo nasledil Zevnik

Belo krajino bo v državnem svetu (DS) prihodnjih pet let zastopal Darko Zevnik, ki se po desetih letih poslavlja z mesta župana občine Metlike. Tako so na včerajšnjih volitvah predstavnikov lokalnih interesov v državni svet, ki potekajo posredno, odločili elektorji v 15. volilni enoti - Črnomelj. Zevnik je na glasovanju, ki je potekalo v prostorih Občine Metlika, premagal aktualnega državnega svetnika Samerja Khalila, ki je bil kot predstavnik lokalnih interesov prvič izvoljen leta 2012 in se po dveh zaporednih mandatih tako poslavlja s te funkcije.

50-letni Zevnik je povedal, da si bo kot državni svetnik prizadeval zlasti za razvoj gospodarstva v Beli krajini in čimprejšnjo izgradnjo južnega dela tretje razvojne osi.

Volitve v državni svet potekajo včeraj in danes v senci priprav na nedeljski trojni referendum in drugi krog lokalnih volitev. Najprej so včeraj na volilnih zborih odločili o 22 predstavnikih lokalnih interesov, danes pa še o 18 predstavnikih funkcionalnih interesov, torej delodajalcev, delojemalcev, kmetov, obrtnikov, samostojnih poklicev ter negospodarskih dejavnosti.

Na volilnih zborih odločajo elektorji. Za svetniška mesta, ki jih zasedajo predstavniki funkcionalnih interesov, so jih določile interesne organizacije. Za mesta, ki so namenjena predstavnikom lokalnih interesov, pa občinski in mestni sveti.

Člani DS so voljeni za dobo petih let, svojo funkcijo pa z izjemo predsednika, ki je v DS zaposlen, opravljajo nepoklicno. Volitve se opravijo najprej dva meseca in najpozneje 15 dni pred iztekom mandatne dobe. Ta se računa od dneva njegove prve seje, ki je v tekočem mandatu potekala 12. decembra 2017.

Za 40 svetniških mest je skupno skoraj sto kandidatov, med njimi je tudi kar nekaj svetnikov aktualnega sklica. Za nov mandat se jih je med 22 predstavniki lokalnih interesov potegovalo 14, med 18 predstavniki funkcionalnih interesov pa deset.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj