Na vsebino

Kaj je radon in kako pride v zaprte prostore?

Včeraj smo na naši spletni strani objavili poziv Ministrstva za zdravje za vključitev v projekt meritev radioaktivnega radona v gospodinjstvih, katerega bo po določenih območjih brezplačno izvajal Zavod za varstvo pri delu.

Kaj sploh je radon in kako pride v zaprte prostore?

Radon nastaja pri radioaktivnem razpadu radija v zemeljski skorji in prodira na površje. Na prostem se hitro dvigne v višje ležeče sloje atmosfere, v zaprtih prostorih pa se akumulira in lahko doseže zelo visoke koncentracije.

Čeprav je radon radioaktiven, pravzaprav ne predstavlja velike nevarnosti za človeka. Skupaj z zrakom ga sicer vdihnemo, vendar ga kot plin tudi izdihnemo. Drugače pa je z njegovimi kratkoživimi razpadni produkti, ki so vedno prisotni v zraku skupaj z radonom. Kot aerosole jih namreč pljuča odfiltrirajo od vdihanega zraka. Na steni dihalnih poti, kjer so se usedli, razpadajo in nastali delci alfa napadajo okoliško tkivo ter ga poškodujejo. Te poškodbe so lahko tako resne, da vodijo do nastanka raka. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Kaj lahko storimo, če je ugotovljena povišana koncentracija radona?

Koncentracije radona znižamo s:

  • prezračevanjem prostorov
  • zatesnitvijo razpok in špranj v tleh
  • večjimi gradbenimi posegi: utrditev talne plošče, prezračevanje jaškov, prezračevanje zemljine pod talno ploščo

V zloženki (priloga spodaj) si lahko preberete več o radonu in ukrepih, če je le-ta v našem domu povečan.

Priponke

Vir: ZVD

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj