Na vsebino

Jadranski udar tudi na območju Bele krajine

Foto: Slovenska vojska
Foto: Slovenska vojska

Slovenska vojska (SV) bo med 29. majem in 9. junijem izvedla vajo Jadranski udar 2023, na kateri bo sodelovalo okoli 800 udeležencev, od tega približno 400 pripadnikov tujih vojaških enot iz 29 zavezniških in partnerskih držav. Vaja bo potekala na štirih lokacijah po Sloveniji, med drugim tudi na območju Bele krajine, kjer bodo letalniki simulirali letalsko podporo. V njej bo sodelovalo 18 letal in 19 helikopterjev.

Na območju Bele krajine bodo aktivnosti potekale v krajih Pribišje, Črešnjevec, Vinji Vrh, Semič, Brezje, Kot, Blatnik, Petrova vas, Črnomelj, Talčji Vrh, Mavrlen, Dobliče, Tanča Gora in Vranoviči. Na vaji bo sodelovalo okoli 120 vojakov z različnimi vojaškimi vozili. Pripadniki Slovenske vojske se bodo v sodelovanju z zavezniki urili v različnih taktičnih postopkih, pri čemer bo poudarjeno urjenje kontrolorjev združenih ognjev. Na teh lokacijah se bodo udeleženci vaje premikali peš in z vojaškimi vozili, predvidena pa je uporaba manevrskega streliva, efektov poka in dima. Zračni prostor bodo med usposabljanjem preletavali letala, helikopterji in manjša brezpilotna letala. Letalske aktivnosti bodo povečane med 9. in 12. uro, med 14. in 17. uro ter v večernem času med 20. in 23. uro.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo od ponedeljka, 5. junija, do petka, 9. junija, začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 17. ter 20. in 23. uro. Na območjih usposabljanja je pričakovati povečan hrup zaradi preletov letalnikov. Aktivnosti na terenu, ki so bile predhodno usklajene z lokalno skupnostjo, bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico, kolikor bo mogoče, nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh, so sporočili iz vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki.

Namen letošnje vaje Jadranski udar, ki jo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva iz vojaškega letališča Cerklje ob Krki, je usposabljanje in urjenje certificiranih kontrolorjev združenega ognja, posadk strelnih platform, poveljnikov do ranga divizije in načrtovalcev združenega ognja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj