Na vsebino

Iz Afrike prek Velike Kladuše do Bele krajine

Iz današnjega časopisa Delo:

Slovenski varnostni organi na območju črnomaljske in metliške policijske postaje opažajo povečan prihod predvsem afriških migrantov v našo državo. Policisti so v zadnjih petih mesecih našteli štirikrat več ilegalnih prihodov državne meje kot v prvih osmih mesecih lani. Ne skrivajo, da bodo za zajezitev problema potrebni dodatni varnostni ukrepi.

Ilegalni prehodi so očitno dovolj tehten razlog, da na notranjem ministrstvu razmišljajo o postavitvi rezilne ali panelne ograje na krajih, kjer je preprosto prečkati mejo in tehnične ovire tam še niso postavljene.

Minuli konec tedna so policisti na območju Žuničev, Učakovcev in Vinice izsledili in prijeli 18 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Po besedah Antona Štubljarja, vodje oddelka za državno mejo in tujce na novomeški policijski upravi, naša obmejna policija opaža povečano število nezakonitih prehodov državne meje vse od lanskega septembra. Prvo večjo skupino prebežnikov so zajeli na območju Rosalnic v metliški občini, ko so k nam v glavnem pripešačili kar po mostu čez Kolpo in večina jih je zaprosila za mednarodno zaščito. »Zaradi budnosti policistov se je migrantski tok nato premaknil na območje sosednje črnomaljske občine. Od oktobra, predvsem pa v januarju in februarju smo prijeli 120 migrantov, od katerih je večina državljanov Alžirije in Maroka, manj je azijskih državljanov,« je povedal Štubljar.

Pred dnevi je nezakonit prehod državne meje čez Kolpo zahteval prvo smrtno žrtev. Utonil je migrant, primer pa je Štubljarjevih besedah obravnavala hrvaška policija.

Čez reko tudi v ukradenih čolnih

Migrantov mrzla Kolpa očitno ne moti, saj jo preplavajo ali prebredejo, nekateri pa na Hrvaškem ukradejo čoln in se z njim pripeljejo na slovensko stran. To je razlog, da so vpoklicali več dodatnih policistov in vodnike službenih psov. Pri odkrivanju ilegalcev so policiji v veliko pomoč tudi domačini. Migranti niso nasilni, le dva sta poskušala zbežati, a so ju kondicijsko dobro pripravljeni policisti ujeli.

Prebežniki so povečini stari od 18 let do 35 let in v slabem zdravstvenem stanju. Opremljeni so s pametnimi telefoni in s pomočjo navigacije natančno vedo, kje so. Poleg tega imajo v telefonih naloženo že točno določeno pot, ki jo praviloma prepešačijo in pelje iz Velike Kladuše do Bele krajine, ki je razmeroma blizu izstopne točke tega bosanskega mesta. Po podatkih novomeške policijske uprave so v lanskih prvih osmih mesecih v Beli krajini zajeli 46 migrantov, od septembra do tega tedna pa so našteli že 196 ilegalnih prebežnikov.

Prilagajajo se razmeram

Praviloma stopijo na ozemlje naše države na krajih, kjer tehnične ovire niso nameščene. Po Štubljarjevem prepričanju natančbo vedo, kje je mogoče prečkati Kolpo, pri čemer so jim, kot vse kaže, v pomoč nekateri ljudje na bosanski in tudi na hrvaški strani. Na vprašanje, ali nameravajo nadaljevati s postavitvijo tehničnih ovir, je Štubljar odgovoril, da varnostna problematika zdaj terja ta ukrep, vendar to ni v njihovi pristojnosti. »Predvsem bi bilo treba z ograjo zaščititi plitvine, jezove in mostove, torej območja, kjer je zlahka mogoče prečkati reko,« je prepričan Štubljar, ki je pohvalil sodelovanje s hrvaško policijo, s katero imajo tudi skupne patrulje.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga je povedal, da je izvedbeni del načrta za postavitev tehničnih ovir tajen, zato kaj več ni mogel razkriti. Tehnične ovire postavljajo na nekaterih ključnih območjih, s čimer nameravajo odvrniti migrante od vstopa v našo državo. Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je dejala, da je zaradi dogodkov ob meji včeraj zasedal varnostni sosvet ter da je občina temeljito seznanjena z dogodki. Hkrati je izrazila zadovoljstvo, da »varnostni organi situacijo na terenu obvladujejo, to je najpomembneje«.

Vir: Delo

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj