Na vsebino

Inženirske enote Slovenske vojske sanirajo poti na področju Vinice

Slovenska vojska se je odzvala na prošnjo Policije po sanaciji dovoznih poti na območju Vinice, ki s patruljami in opazovalnicami tudi tam varuje državno mejo. Dovozne poti so težko prevozne in v slabših vremenskih razmerah lahko nevarne.

Zato je Slovenska vojska ugodila prošnji Policije po sanaciji posebej kritičnih in nevarnih odsekov dostopov do opazovalnic. Na območju Vinice slovenske vojaške inženirske enote urejajo cestne odseke v skupni dolžini 5 kilometrov, z ravnanjem in utrjevanjem z gramozom, ki ga financira Občina Črnomelj. Vzdrževalna dela bodo potekala predvidoma do konca januarja 2020. S podobnimi deli je Slovenska vojska že lani novembra izboljšala stanje dovoznih cest na področju Balkovcev.
Slovenska vojska neprekinjeno podpira Policijo pri preprečevanju nezakonitih prehodov državne meje od leta 2015 in dnevno v ta namen napotuje zmogljivost v velikosti dveh pehotnih čet ter opazuje obmejno območje s posadko in helikopterjem Bell 206. Na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije z 19. oktobrom 2015 Slovenska vojska neprekinjeno podpira Ministrstvo za notranje zadeve pri reševanju situacije, povezane z nezakonitimi migracijami. Od 18. februarja 2016 podpira Policijo tudi pri varovanju državne meje. Od začetka podpore varovanja državne meje do 10. septembra letos je Slovenska vojska pripadnice in pripadnike napotila okoli 100.000-krat oziroma sodelovala v 60.000 patruljah in opazovalnicah.

Slovenska vojska je septembra optimizirala napotitve pripadnikov na tovrstne naloge in postavila nastanitvene zmogljivosti za pripadnike, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje na območju Policijske uprave Novo mesto. V Črnomlju, na dvorišču gasilskega doma, so v ta namen postavili 14 bivalnih kontejnerjev. Nastanitvene zmogljivosti uporablja do 30 pripadnikov Slovenske vojske, ki na tem območju sodelujejo v mešanih patruljah s Policijo ali v opazovalnicah in na ta način preprečujejo nezakonite prehode državne meje. Posamezne skupine vojakov v Črnomlju delujejo v petdnevni izmeni, prehrano zanje zagotavlja lokalni dobavitelj. Predhodno je Slovenska vojska namestitvene zmogljivosti za pripadnike, ki podpirajo Policijo, vzpostavila v dveh bližnjih vojaških objektih, in sicer v pivški vojašnici in vojaškem objektu v Primožih. Na ta način Slovenska vojska optimizira delovanje pripadnikov, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje, saj skrajšuje čas vožnje od oddaljenih vojaških objektov do mesta opravljanja nalog, daljša prisotnost pripadnikov na obmejnem območju in sočasno niža obremenjenost pripadnikov, da se ne vozijo dnevno na mesto opravljanja nalog.

Naloge, ki jih je Slovenska vojska opravljala v podporo Policiji, so v začetku vključevale sodelovanje v mešanih patruljah s Policijo na območjih posameznih policijskih uprav pri širšem varovanju državne meje. Pripadniki Slovenske vojske opazujejo, spremljajo, poročajo in varujejo policiste med opravljanjem postopkov ter na ta način podpirajo preprečevanje nezakonitih migracij. Od oktobra 2018 Slovenska vojska Policijo podpira tudi z opazovanjem širšega območja državne meje z moštvom in brezpilotnimi letali. Skupno je Slovenska vojska na podporne naloge Policiji pripadnike napotila 170.000-krat in prevozila več kot 6.000.000 kilometrov. Od novembra 2015 s Policijo sodelujejo tudi pri postavljanju in vzdrževanju začasnih tehničnih ovir. Skladno z navodili Policije so pripadnice in pripadniki postavili in vzdrževali okoli 160 kilometrov začasnih tehničnih ovir. Poleg tega je Slovenska vojska s helikopterji patruljirala ob meji in oskrbovala helikopterje Policije z gorivom.

Vir: Slovenska vojska
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj