Na vsebino

Ganglova priznanja in plakete v Metliki

Včeraj smo na osrednji občinski slovesnosti ob kulturnem prazniku, v nabito polni dvorani Kulturnega doma Metlika, podelili priznanja na področju kulture v občini Metlika – Ganglova priznanja in Ganglovo plaketo.

Letošnja slavnostna govornica, direktorica Belokranjskega muzeja Metlika in prejemnica Ganglove plakete v letu 2016, Andreja Brancelj Bednaršek, je v svojem nagovoru občinstvu spregovorila o pomenu kulture ter njeni navezavi na razvoj turizma in gospodarstva. Dotaknila se je izziva oživitve starega mestnega jedra Metlike, katerega načrti za prenovo so že nekaj let nared ter potrebne sanacije drugih pomembnih kulturnih spomenikov v občini, kot sta Konzum in Metliški grad.

Ganglova priznanja in plaketo sta podelili županja občine Metlika, Martina Legan Janžekovič in predsednica komisije za podeljevanje Ganglovih priznanj in plaket, Anica Kopinič.

Ganglova priznanja za izjemne kulturne stvaritve, ki so bile javnosti predstavljene v minulem enoletnem obdobju, so prejeli:

  • Prireditveni odbor Pridi zvečer na grad, za organizacijo 30. mednarodnih poletnih kulturnih prireditev »Pridi zvečer na grad«, katerega člani so Andreja Brancelj Bednaršek, Anica Kopinič, Matjaž Rus, Alenka in Srečko Muc ter Marta Strahinić,
  • Janez Pezdirec, za ohranjanje in raziskovanje nesnovne ljudske dediščine in produkcije dveh filmov z etnološko vsebino – »Slamna vas - kje je, kdo smo in s čim se ukvarjamo« in »Žganjekuha v Slamni vasi« ter
  • Katja Banovec Vrviščar, za izjemni dosežek najboljše solistke na koncertu »Za bisernico in tamburaški orkester«, ki ga je s Tamburaškim orkestrom Dobréč izvedla na 40. Srečanju tamburašev in mandolinistov Slovenije v Šmartnem pri Litiji.

Najvišje občinsko priznanje na področju kulture, Ganglovo plaketo, je za pobudo in dolgoletno organizacijo Extempora mladih likovnikov Bele krajine, prejela Vladimira Škof. Slikarski extempore mladih likovnikov Bele krajine že več kot 40. let neizpodbitno bogati belokranjski kulturni prostor in je kot tak edinstvena prireditev v slovenskem prostoru s tako dolgo tradicijo. Na srečanju sodelujejo poleg vseh belokranjskih šol tudi šole iz pobratenih občin, s čimer je prireditev dobila mednarodni pomen. V štiridesetih letih je na njem sodelovalo kot 2000 mladih ustvarjalcev. Njihova dela si je na otvoritvah in razstavah, ki se vrstijo na šolah skoraj celo leto po srečanju, ogledalo na tisoče ljudi. Iz vrst udeležencev slikarskega extempora je izšlo tudi veliko profesionalnih likovnikov – slikarjev, oblikovalcev, kiparjev in arhitektov.

Za nepozaben kulturni program sta poskrbela eden najboljših tamburaških orkestrov na svetu, Tamburaški orkester Dobréč in mlada, nadarjena vokalistka, Viviana Kukar.

Po zaključeni slovesnosti v Kulturnem domu Metlika je županja Občine Metlika, Martina Legan Janžekovič, povabila vse zaposlene v kulturi, ustvarjalce in poustvarjalce iz občine Metlika na sprejem v Galerijo Kambič, na katerem se jim je zahvalila za dobro opravljeno delo na različnih področjih njihovega delovanja, pestro kulturno dogajanje v občini in sooblikovanje bogate kulturne identitete občine. V svojem nagovoru je povedala, da je ljubiteljska kultura v Metliki zelo dobro razvita, izziv pa nam predstavlja vzpostavitev kakovostnega podpornega okolja za razvoj kulture, umetnosti in ustvarjalnosti. Občina bo po svojih najboljših zmožnostih še naprej podpirala kulturno in umetniško ustvarjanje ter zagotavljala čim boljše pogoje za delo zaposlenih v kulturi, ustvarjalcev in poustvarjalcev. Prav tako si bo prizadevala za pridobitev finančnih sredstev za obnovo kulturnih spomenikov in pomembnih stičišč kulture, kot so staro mestno jedro Metlike, Konzum, Kulturni dom Metlika, Ljudska knjižnica Metlika in metliški grad, ki so ogledalo našega mesta. Potencial kulturne identitete Metlike je velik, naša dediščina pa je hkrati tudi naša razvojna priložnost. Zahvalila se je tudi vsem letošnjim nagrajencem in jim zaželela veliko navdiha pri nadaljnjem plodnem ustvarjanju.

Sprejem je s pesmijo popestril Metliški oktet Vitis Metlika, povabljene pa je z energičnim nastopom nazadnje presenetila še Vokalna skupina Duma.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj