Na vsebino

Ekskurzija Oldtimer kluba Bela krajina v Srbijo

19., 20. in 21. maja smo člani Oldtimer kluba Bela krajina izvedli ekskurzijo v Srbijo.

Prvi dan smo si ogledali izredno zanimivo BMW-jevo zbirko Muzeja automobilov Šimanovci, kjer nam je razstavljene avtomobile z veseljem in s ponosom razkazal lastnik in direktor g. Predrag Obradinović. Naj še pripišem, da lastnik ni nikoli prodal katerega od svojih starodobnikov, ampak je vse obdržal in jih s prijatelji obnovil, kar z veseljem dela še danes.

V popoldanskem času smo obiskali edinstveni muzej Vespa v Beogradu, ki je nastal na podlagi ideje, da bi obiskovalcem na enem mestu predstavili nenavadno zbirko modelov Piaggio Vesp, kjer smo si lahko ogledali različne modele, ki so bili po zaslugi Zorana Luburića Lubure pripeljani v odličnem stanju. Muzejska razstava na 150 kvadratnih metrih omogoča kronološki vpogled od najstarejših modelov od 40. let prejšnjega stoletja, pa vse do konca prejšnjega tisočletja, do zadnjega modela z ročnim menjalnikom - Vespa PX. "Vespa Museum Serbia" ima največjo in najdragocenejšo zbirko v nekdanji Jugoslaviji.

Po zajtrku naslednjega dne smo se odpeljali na sever. V sklopu „Boš dizel centra – Žeravica“ v vojvodinski vasici Novo Miloševo se nahaja edinstven muzej traktorjev, parnih in kmetijskih strojev, delavnic, opreme,… V muzeju je izpostavljeno nekaj tisoč eksponatov, kjer smo si ogledali tehnični razvoj gospodarstva skozi skoraj tri stoletja v tem delu Evrope.

Naj dodam, da je bil v tej vasici rojen Dušan Popov, ki velja za enega glavnih navdihov Iana Fleminga pri oblikovanju lika Jamesa Bonda.

Zadnji, tretji dan, nas je pot vodila še na Petrovaradinsko trdnjavo, ki jo imenujejo tudi Gibraltar na Donavi. Trdnjava je tipičen primer vojne arhitekture 18. stol. Zaradi svoje dominantne lege ji pravijo tudi vojvodinski Gibraltar. Od tu se nam je odprl pogled na mesto Novi Sad, reko Donavo in ravninsko Vojvodino. Velika zanimivost trdnjave so podzemne galerije, ki se raztezajo v dolžini preko 16 km. Ogledali smo si le 1 km le teh v spremstvu lokalnega vodnika.

Pot smo nadaljevali proti Sremskim Karlovcem, ki je mesto z bogato in pestro kulturno tradicijo in dediščino, kar je posledica sobivanja številnih narodov. Ogledali smo si patriarhijski dvorec z zakladnico, najstarejšo srbsko gimnazijo, fontano Štirje levi, cerkev sv. Nikole. Mesto je tudi središče tamkajšnjih vinogradnikov. Nedaleč stran se nahaja čebelarski muzej In vinska klet. Čakalo nas je še razvajanje brbončič z degustacijo medu in medenih izdelkov, ter več vrst vina ob narezkih. V neposredni bližini se nahaja tudi kapela miru.

Naj se vrti!

Vir: Oldtimer klub Bela krajina
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj